2 Temmuz 2017 Pazar

Kredi Kartı ile Taksitli Cep Telefonu Nasıl Alınır?

Bildiğiniz üzere bireysel kredi kartlarıyla taksitli cep telefonu satın alınması mevzuatta yapılan değişiklikle artık mümkün değil.

BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI HAKKINDA
YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
İLİŞKİN YÖNETMELİK
MADDE 1 – 10/3/2007 tarihli ve 26458 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin yedinci ve sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 
“(7) Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi on iki ayı geçemez. Bu süre; kuyumla ilgili harcamalarda dört ay, elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında altı ay, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda, sağlık ürünü alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde ve vergi ödemelerinde dokuz ay olarak uygulanır. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz.
(8) Kurumsal kredi kartları ile, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi on iki ayı geçemez.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda en fazla yetmiş iki ay ile sınırlı olmak üzere taksitlendirilebilir. Her aya düşen taksit tutarı ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenir.”
MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.
Yasal düzenlemelerin böyle olmasına rağmen uygulamada arka kapılardan bu sistemi aşmaya çalışanların telefon kılıfı alana cep telefonu hediye etme gibi uçuk fikirlerle taksitli satış yaptıklarını haberlerde izlemiştim. Dahiyane Türk tipi çözümlerden ziyade sistemin dürüst tüketiciler için de açığının olduğunu keşfettim.
Şöyle ki, geçtiğimiz günlerde eşimin telefonu bozuldu ve hızlı bir şekilde yeni telefon satın almamız gerekti. Aynı dönemde de Akbank’ın kredi kartları için 100 TL üzeri 3 taksit kampanyasına dahil olmuştum.
Hepsiburada’ya girip Samsung Galaxy C7 marka-modelli bir cep telefonu ve bu telefon için bir kılıf satın aldım. Ödemeyi de Akbank’ın 100 TL üzeri 3 taksit kampanyasına katıldığım Axess kredi kartım ile yaptım.
Satın aldığım gün provizyonda gözüken işlem ertesi gün kredi kartı kayıtlarıma 3 taksit olacak şekilde düşmüştü. Kart ekstrem kesilinceye kadar bu işleme bankanın ekstra bir kontrol ile müdahale edeceğini düşünmüştüm ama hiç te öyle olmadı ve ekstremde de bu işlem taksitlendirildi.

İşte kanıtları:

 
 
Böylece her ne kadar ülkemizde bireysel kredi kartları ile taksitli cep telefonu satın almak mümkün olmasa da herhangi bir kredi işlemi ya da vade farkına konu olmadan taksitle cep telefonu satın almış oldum. Bu işlemi yaparken de herhangi bir arka kapı falan da kullanmadım.
İşlemin bu şekilde mevzuata uygun olmayan bir şekilde gerçekleşmesinde hata hepsiburada.com’un mu yoksa Akbank’ın mı ya da müşterek bir hata mı var bilmiyorum ama tüketicilerin bu yolu kullanarak bireysel kredi kartları ile de vade farksız ve kredi kullanmadan taksitli cep telefonu satın alabileceğini görmüş olduk.
O çok istediğiniz cep telefonunu bu yöntemle de alabilirsiniz, tabi ki yetkililer bu yazıyı okuyup müdahale edene kadar. Bu arada, kredi kartı ile taksitli olarak da satın alsanız bu cep telefonlarının ücreti günün sonunuzda sizin kesenizden bir şekilde çıkacak, bunu da aklınızda bulundurun. Ayrıca yurtdışından ithal olan bu telefonların günün sonunda ülkemizin cari açığına da yük getireceğini hatırlatmak isterim.
Dip not:
1) Yukarıdaki yazıyı hazırladıktan sonra paylaşmadan önce twitter üzerinden hem Akbank’ın hem de HepsiBurada’nın kurumsal hesaplarına bireysel kredi kartı ile taksitle cep telefonu alıp alamayacağımı sordum ve yazılı olarak aşağıdaki cevaplarını aldım. Sağolsunlar oldukça hızlı bir şekilde geri dönüş yaptılar ama kağıt üzerindeki cevapları ile uygulama mutabık değildi.

 

2) Konuyla ilgili olarak Hepsiburada.com dan tarafıma ulaşıldı ve yazılı olarak da hatanın kendilerinden kaynaklanmadığı, taksitlendirme işleminin Akbank tarafından yapıldığı belirtildi.
 
 
3) Aynı konu hakkında 3 Temmuz 2017 Pazartesi sabahı Akbank müşteri temsilcisi telefonla beni aradı ve açıklamalarda bulundu. Buna göre, Akbank yapılan satın alma işleminde bu kontrolü firmanın belirttiği sektöre göre yaptığını ve benim yapmış olduğum satın alma işleminin elektronik harcaması sektöründe raporlanması sebebiyle Axess'in taksitlendirme fırsatından yararlanabildiğimi belirtti. Bu noktada sektörü hatalı bildiren Hepsiburada'nın bu hataya sebebiyet verdiğini ifade etti. Konuyla ilgili düzenlemeleri BDDK'nın yaptığını ve en azından müşterek olarak Akbank'ın da sorumlu olduğunu düşündüğümü belirttiğimde ise sistemsel geliştirmelerin uzun zaman alacağını söyledi.

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google adsense

Analytics