30 Ocak 2009 Cuma

Makarnanın Püf Noktası



Makarnayı severim, beni öğrencilik yıllarıma götürür. Yani aramızda "duygusal" bir bağ bulunmaktadır. Bununla kalmaz, makarnayı severek yerim. Hatta pilavdan daha çok sever, daha çok tercih ederim. Annemden de sıklıkla yapmasını isterim. Peki makarna yapımında püf nokta nedir? Elimizin altında bulunsun. İhtiyaç halinde blogu açar bakarız :)

Makarnanın püf noktası kaynar derecede bol su ve tuz! Bol suyun nedeni, nişasta miktarı çok fazla olan makarnanın az suda yapışacak olması; tuz ise lezzet için önemli. Taze makarna birazcık daha yapışkan olduğundan haşlanan suya yağ da eklenebilir. Ve makarnacıların en çok tartıştığı soru: "Haşladıktan sonra makarna sudan geçirilmeli mi?" Cevap veriyoruz; eğer makarnada İtalyanların 'al dente'sinin yani dişe gelen, birazcık diri bir lezzetin peşindeyseniz evet, makarna haşlandıktan sonra soğuk sudan geçirilmeli ki kendi ısısıyla kaldığı sürede pişmeye devam etmesin, yapışıp hamur olmasın. Hamur kalınlığına ve hamur özelliğine (taze, kalın, yağlı vs.) göre değişse de ortalama 8 dakika makarnanın pişmesi için yeterli olan süre.

Makarnanız hazır; şimdi bu lezzeti süsleme vakti. Farklı soslarla makarna sadece makarna olmaktan çıkar, her seferinde farklı bir yemek olur. Hangi sosun hangi makarnayla servis edileceği tamamen kıvam meselesi; geniş yüzeyli makarnalar sulu soslarla, spagetti gibi ince çeşitleri katı, taneli soslarla tercih edilmeli. Makarnayı sosu hazırladığınız tavada sosla karıştırmanız önemli bir detay; sos makarnaya iyice karışmalı!

2 yorum:

Google adsense

Analytics