Borsada hepimiz kazanmanın derdindeyiz. Kimimiz duyum alıyoruz, kimimiz araştırma firmalarının yorumlarını dikkate alıyoruz, kimimizse tamamen kendi çalışmalarımızla ya da hislerimizle borsadaki yatırımlarımıza yön veriyoruz. Günün sonunda umarım herkes getirisi bol olan tercihler yapmış olur.
Yalnız belirtmekte fayda var, bu noktada ne kadar emek/zaman harcarsanız, bilgi birikiminiz ne kadar genişse o kadar çok kazanacaksınız diye bir şey yok. Neden mi? İşte cevabı:
İngiltere'de yayımlanan Observer gazetesi, 5 bin sterlin (yaklaşık 14 bin lira) verdiği broker, öğrenci ve kediden oluşan gruplar arasında ilginç bir yatırım araştırması yaptı. Gazete, 3 yatırım şirketi broker'ları ve John Warner Okulu'ndan yaşları 11 ile 18 arasında değişen öğrencilerden farklı takımlar kurdu. Bu takımlarla beraber Orlando isimli kedinin borsada yapacağı yatırım tercihleri araştırması yapıldı. Gruplar ellerindeki sermaye ile 1 Ocak 2012'de borsada şirket seçerek yatırım yapmaya başladı. Broker'lar şimdiye kadar sahip oldukları eğitim, tecrübe ve küresel pazarlardaki gelişmelere göre hisse senetleri aldı. Öğrencilerden oluşan grup ise kendi aldıkları karara göre yaptırım yaptı. Gruplarla eşit miktarda sermaye ile borsaya giren kedi Orlando ise en sevdiği oyuncağı fareyi numaralara fırlatarak şirket ve yatırım miktarı seçti.
TAMAMEN TAHMİN EDİLEMEZ
Her 3 ayda bir hisse senedi alıp satma hakkı olan grupların bir yıl boyunca borsada yaptıkları yatırımlar takip edildi. Son çeyrekte 497 sterlin kârla giren broker'lar, yatırım yaptıkları şirketin hisse senetlerinin yüzde 17 düşmesi ile yılı 176 sterlin karla kapattı. Dördüncü çeyreğe 292 sterlin artı değer ile giren kedi Orlando ise hisse senetlerindeki değişiklik ile yılı 542 sterlin (yaklaşık bin 500 lira) karla bitirdi. Öğrenciler ise 160 sterlin zarar etti. Bir yıl süren araştırma sonunda gazete, ekonomist Burton Malkiel'in "A Random Walk Down Wall Street" kitabıyla popülerlik kazanan "rasgele seçim hipotezinin" düşünülenden daha doğru olduğunu yazdı. Hipoteze göre borsada işlem göre hisse senetleri rasgele değer kazanıyor veya kaybediyor. Bu nedenle borsaların tamamen tahmin edilemez olduğu tezi işleniyor.
'YETENEKLİ, REKABET ZOR'
Yatırım şirketinde çalışan ve gruplardan birinde yer alan broker Justin Urquhart Stewart, kedinin tamamen içgüdüleri ile hareket ettiğini ancak 'yetenekli' olduğunu söyledi. Kedinin finansal riskleri bilmediğini kaydeden Stewart, "Kedi yetenekli rekabet etmek zor" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder