24 Mart 2015 Salı

Beşiktaş'ın Vodafone Arena Geliri ve Transfer Bütçesi

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin KAP'ta yayınlanan son Faaliyet Raporunu (ara dönem: 01 Haziran 2014 - 30 Kasım 2014) indirip okuma fırsatı buldum.

Mart sonu gelmişken ve bir yandan sezonun bitmesi diğer yandan yeni sezon ve yeni stad heyecanı yaklaşırken stad gelirleri ile ilgili bölüm dikkatimi çekti. Faaliyer raporunda Vodafone Arena'nın sağlayacağı gelir rakamı kötümser senaryoya göre açıklanmış. İşte rapordaki o ifadeler:

Vodafone Arena Stadyumu inşaatı son durum itibariyle devam etmekte olup, profesyonel futbol takımımız maçlarını 2015-2016 sezonunda bu stadyumda oynamayı planlamaktadır. Vodafone Arena Stadyumunun faaliyete geçmesi ile beraber, maç günü gelirleri ile sezonluk koltuk, VIP koltuk ve loca gelirlerinde, önceki sezonlara kıyasla ciddi artışlar beklenmekte ve stadyumun tribün gelirleri, spor dışı aktivite gelirleri, sponsorluk, isim hakkı ve reklam gelirleri şeklinde özetlenebilecek olan toplam gelirlerinin, Şirketimiz stratejik ortağı IMG-Doğuş tarafından hazırlanan planı kötümser senaryosuna göre yıllık 35-40 milyon ABD Doları seviyesine yükselmesi beklenmektedir.  

Burada yazan ifadeye gore kötümser senaryo Beşiktaş'ımızın yıllık 35-40 milyon USD gelir elde edeceğini one sürüyor. Rakamın büyüklüğünü gözler önüne sermek için size 2014 yılında ödediğimiz bazı bonservis bedellerini hatırlatmak isterim.

Örneğin;

Demba Ba'nın transferine ilişkin olarak Chelsea kulübü ile anlaşmaya varılmıştır.Buna göre Chelsea kulübüne; Toplam 6.000.000 Avro transfer bedeli ödenecektir.

Futbolcu Gökhan Töre'nin transferi konusunda kulübü ve oyuncunun kendisi ile anlaşmaya varılmıştır.
Buna gore Rubin Kazan'a 4.500.000 Avro transfer bedeli ödenecektir.

Ramon de Moraes Motta'nın transferine ilişkin olarak Corinthians kulübü ve oyuncunun kendisi ile anlaşmaya varılmıştır. Buna göre daha önce kiralık kontratında satın alma opsiyonu 2.500.000 Avro olan oyuncunun transferi için, Corinthians kulübüne 1.100.000 Avro ödenecektir.

Jose Ernesto Sosa'nın geçici transferi ile ilgili olarak oyuncunun kulübü ve kendisi ile anlaşmaya varılmıştır. Buna göre; FC Metalist kulübüne kiralama bedeli olarak 1.400.000 Avro ödenecektir. Ayrıca Şirketimiz FC Metalist Kulübüne 15 Ekim 2014 tarihine kadar 2.000.000 Avro ödemek suretiyle sezon sonunda oyuncunun transfer haklarını satın alma opsiyonuna sahiptir. Jose Ernesto Sosa'nın transfer hakları, kiralık sözleşmesindeki opsiyon kullanılarak FC Metalist kulübünden satın alınmıştır.
 
Görüldüğü üzere bu sezon bonservisini aldığımız Demba Ba, Gökhan Töre, Motta ve Sosa için toplam (6+4.5+1.1+2) 13.6 milyon Euro bonservis bedeli ile anlaşılmıştır. Buradan hareketle ve mevcut genç kadromuz gözönünde bulundurularak gelecek olan stad geliri ile fark yaratabilecek transferlerin yapılabileceğini düşünebiliriz. Özellikle yabancı kısıtlamasının da neredeyse kalktığı bir ortamda stad gelirini doğru transferlere aktarabilirsek genç ve tecrübe kazanmış/kazanmakta olan kadomuza yapılacak katkıların başarıyı getireceğini umuyorum.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google adsense

Analytics