26 Eylül 2021 Pazar

Risk Değerlendirmesi, Kurumsal Risk Haritası

Etik ve İtibar Derneği’nin 9. Döneminin 4. Gününde ikinci dersimiz “Risk Değerlendirmesi, Kurumsal Risk Haritası” oldu. Gülçin Turasay’ın eğitmenliğindeki dersimize risk türlerini tanımlayarak başladık. Daha önceki notlarımda da belirttiğim şekilde, derste belirtilen tanımlamaları buraya direk taşımam söz konusu değil. Bu sebeple derste aldığım notları kendimce değerlendirerek, üzerine internetten herkesin ulaşabileceği bilgileri derleyerek bu içeriği hazırlıyorum.

Risk türleri genel olarak operasyonel, finansal, mevzuat, bilgi sistemleri, insan kaynakları, piyasa, stratejik, repütasyonel ve teknik şeklinde sıralanabilir.

Uyum riski ise yürürlükteki kanunlara, diğer hukuki düzenlemelere, uluslararası mevzuata, etik kurallara, şirket içi politikalara uyulmaması halinde karşılaşılabilecek yasal müeyyideler, itibar kaybı, maddi ve benzeri kayıpları ifade eder.

Uyum riskini google’ladığımda şirketlerin içinde bulundukları sektöre göre raporladıkları uyum risklerinin farklılık gösterdiğini kamuya ve yatırımcılarına yapmış olduğu açıklamalarda net bir şekilde gördüm.


Dersimizde bir risk değerlendirmesini örnek üzerinden takip edip, yapılan değerlendirmenin nasıl hesaplandığını ve bu riskin nasıl raporlanarak takip edildiğini görmüş olduk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google adsense

Analytics