28 Kasım 2013 Perşembe

İzmir'lilere Gediz Elektrik Süprizi

Bir süredir elektrik faturalarımızı takip etmeye başladım. Kontolümle mevsimsel etkilerin kullanım tutarımıza etkisini izliyordum. Bu ay bu kontrolü yaparken farklı bir durumla karşılaştım.


Her zaman bir önceki ayın son endeksi, takip eden ayın ilk endeks tutarı oluyordu. Bu basit matematik bu ay şaştı. Faturadaki ilk endeks tutarı farklıydı. Faturadaki isim ve adres doğru olunca çok da üzerinde durmayıp faturayı ödemek için internet bankacılığına girdim. Kayıtlı ödeme talimatlarından seçimimi yaptım, bu kez de fatura bilgisine ulaşılamadığı bilgisiyle karşılaştım.

Abone numarasını kontrol ettikten sonra gördüm ki rakamların bir kısmı değişmiş. Gediz Elektrik hiç bir şekilde haber vermeden hem sayaçlardaki endeks tutarını hem de abone numarasını bizlerin haberi olmadan değiştirmiş. Belki de internet sitesinden duyuru yapmıştırlar diye düşündüm. Faturanın üzerinde internet sitesinin linkini aradım, göremedim. Sonra google a sordum o da bulamadı. Kısacası bizlere bir duyuru yapılmadan değişiklik yapıldı.

Sonra sikayetvar.com da konuyu araştırınca benim gibi bu durumu farkeden dikkatli abonelerin şikayetlerini yazılı hale getirdiklerini gördüm. Gediz Elektrik ile temasa geçenler de tatmin edici bir cevap alamamışlar. Benden uyarması, bu aralar elektrik faturanıza dikkat edin, özellikle otomatik ödeme talimatlarında sorun yaşayabilirsiniz.

Alex Ferguson'un Ders Niteliğindeki Otobiyografisi

Hergün Karşıyaka-Torbalı yolunu geliş-gidiş çeken biri olarak yaklaşık 2 saatim yolda geçiyor. Yolda uyumayı sevmediğim için oyalanacak birşeyler arıyordum. Ben de geçen hafta sonu kendime bir tablet aldım. Oyunlarla pek alakam olmadığı için kitap okumak için kullanıyorum.

Tabletime yükleyip okumaya başladığım ilk kitap Alex Ferguson'un otobiyografisi oldu. Belki attığım twitten de görmüşsünüzdür, kitap kesinlikle çok başarılı. Su gibi akıp gidiyor.


Bugün kitabı okurken bir bölüm çok hoşuma gitti. Tam da doğacak oğlumuz için hayaller kurarken adeta bize atıfta bulunuyordu bu satırlar. Kayıtlara geçsin isterim:

When you’re young, the 14-hour days are necessary, because you have to establish yourself, and the only way to do that is by working your balls off. By those means, you establish a work ethic for yourself. If you have family, it’s passed on to them. My mother and father conveyed the fruits of their labour to me and I have done so with my own children and beyond. With youth you have the capacity to establish all the stability of later life. With age you have to manage your energy. Keep fit. People should keep fit. Eat the right foods. I was never a great sleeper, but I could get my five to six hours, which was adequate for me. Some people wake up and lie in bed. I could never do that. I wake and jump up. I’m ready to go somewhere. I don’t lie there whiling my time away.

27 Kasım 2013 Çarşamba

Sahibinden.com Hedefe Hızlı Ulaştırıyor

Bir dönem internet üzerinden çok sık alışveriş yapıyordum. Aslında olayın daha çok alış boyutundaydım. Şimdilerde ise mağazalarda ciddi fiyat farkı olan ya da bulamadığım şeyleri internetten alıyorum. Olayın veriş, yani satış boyutuna baktığımızda pek birşey sattığım söylenemez.

Haftasonu bu durumu bozup evde askı görevi yapan kondisyon aletinin 2 fotoğrafını çekip sahibinden.com'a koydum. Zaten bebeğimiz olunca bu aleti şu anki odadan çıkarıp balkonda çürümeye bırakacaktık. Çektiğim fotoğrafları satış nedenimi anlatan bir metinle tamamlayıp sahibinden'e yükledikten sonra aynı gün ilan onaylanıp yayınlanmaya başladı.

Daha önce size sahibinden.com ile kiralama sürecinin ne kadar hızlı gerçekleştiğini paylaşmıştım:

http://volkanyorulmaz.blogspot.com/2013/10/sahibindencomun-kiralama-surecindeki-hz.html

Benzer bir başarılı süreç daha yaşandı. Cumartesi akşamüstü yayımlanan ilan için Pazartesi akşamı 15 dakika ara ile iki alıcı aradı ve ilkine Salı akşamı satışı yaptım. Hem atıl durumdaki bu aletten kurtulup evimizde alan kazandık, hem böyle bir alete ihtiyacı olduğunu düşünen biri piyasa fiyatının altında buna sahip oldu, hem de bana sembolik bir para kazandırdı.

Kısacası seviyorum bu sahibinden.com'u....

25 Kasım 2013 Pazartesi

Mahall Ankara'da Yeni Bir Hayata Var Mısın?

Ankara’nın en kararlı gelişen aksında
Eskişehir Yolu’nun en gözde lokasyonunda, modern hayatın tüm unsurları bir araya geliyor. Kent hayatının bütün akıcılığı ile huzurlu bir hayatın sakin ritmi Mahall Ankara’da dengeli bir senteze ulaşıyor.

Metropoliten yaşam unsurlarının büyük karması
Mahall Ankara projesini oluşturan ofis-konut-alışveriş unsurları burada bir otelin dinamizmiyle de buluşuyor. 24 saat boyunca yaşayacak Ankara’nın en sinerjik karması sakinlerine bir alandan diğerine en fantastik kestirmeleri sunuyor.

İş yaşantısının yükselen temposu
Kamu kurumları, bankaları, ticaret odaları, büyük şirketleri, parti merkezleri, AVM’leri, üniversiteleri, hastaneleri ile Başkent’in en dinamik bölgesinde “business-life”ın nabzı Mahall Ankara ile daha da hızlanıyor.

Hayata toplam kalite katan mekan çözümlemeleri
Mahall Ankara’da çizgi dışı bütün detaylar ve farklı gereksinim ve beğenilere seslenen alan seçenekleri size sevdiklerinizle beraber bir evden beklediğiniz tüm konfor ve estetiği vaat ediyor.

En özel buluşmalar için dört yıldızlı seçenekler
Bütün kutlamalar, toplantılar ve buluşmalarınızda bir business prestij otelin sunacağı tüm olanaklar Mahall Ankara’da hemen yanı başınızda.

Gusto anlayışına getirilen yeni tanımlar
Piazza’da 1. sınıf markaların, restoran ve kafelerin yarattığı atmosfer gündelik gereksinimlere cevap vermenin ötesinde hayatın her anını kaliteyle kurgulayan sakinlerine nefes aldıracak molalar, gustolar ve tatlar sunacak.

Üstün nitelikli projelerin altındaki imza: Türkerler
Mahall Ankara’nın arkasında, 1993’ten bugüne altyapı ve üstyapı inşaat, gayrimenkul geliştirme, enerji üretimi, enerji ticareti, doğalgaz dağıtımı, hastane, petrol, tekstil, bilişim gibi farklı sektörlerde ulusal ve uluslararası projeleri hayata geçirmiş bir marka var: Türkerler.

Değeri günden güne yükselecek bir yatırım fırsatı
Ankara’nın en seçkin yaşam alanında yerinizi alırken, sizleri kıymeti giderek artacak bir yatırım yapmanın huzurunu Türkerler ve TOKİ güvencesiyle yaşamaya çağırıyoruz.



Satış bedelleri, TOKİ tarafından onaylanan TOKİ Teminat Hesaplarına yatırılacaktır. TOKİ Teminat Hesap numaraları, 0312 565 20 65 no'lu TOKİ irtibat telefonundan teyit edilebilecektir. Yatırımcı brüt kullanım alanları sabit kalmak kaydıyla teknik açıdan gerekli gördüğü her türlü plan değişikliğini yapma hakkını saklı tutar.

Bir boomads advertorial içeriğidir.

24 Kasım 2013 Pazar

Çalışanlar Göz Muayenesine Girdi Mi?

Aşağıda ilginç bir yönetmeliği paylaşıyorum sizlerle. İlginç diyorum çünkü daha once çalıştığım firmalarda bundan hiç haberim olmamıştı. Nisan 2013'te yayımlanıp yürürlüğe giren bu yönetmelik (ki önceden yürürlükte olan bir başka yönetmeliğin yerine geçmiş) ile benim gibi masa başında sürekli monitöre bakarak mesaisini dolduran çalışanların bilgilendirilmesi, eğitilmesi ve muayenesi hakkında önemli yaptırımlar getirmiş. Umarım sadece kağıt üstünde kalmaz ve aktif bir şekilde uygulanır.

16 Nisan 2013  SALI
Resmî Gazete
Sayı : 28620
YÖNETMELİK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:
EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK
ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ekranlı araçlarla çalışmalarda alınacak asgari sağlık ve güvenlik önlemlerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve ekranlı araçlarla çalışmaların yapıldığı tüm işyerlerini kapsar.
(2) Bu Yönetmelik hükümleri;
a) Hareketli makine ve araçların kumanda kabinlerinde ve sürücü mahallinde,
b) Taşıma araçlarında aracın kumandasındaki bilgisayar sistemlerinde,
c) Toplumun kullanımına açık bilgisayar sistemlerinde,
ç) İşyerinde kullanımı sürekli olmayan taşınabilir sistemlerde,
d) Hesap makineleri, yazar kasa ve benzeri veri veya ölçüm sonuçlarını gösteren küçük ekranlı cihazlarda,
e) Ekranlı daktilolarda,
uygulanmaz.
Dayanak
MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik;
a) 6331 sayılı Kanunun 30 uncu maddesine dayanılarak,
b) 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 12 nci maddesine dayanılarak,
c) Avrupa Birliğinin 29/5/1990 tarihli ve 90/270/EEC sayılı Konsey Direktifine paralel olarak,
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Ekranlı araç: Uygulanan işlemin içeriğine bakılmaksızın ekranında harf, rakam, şekil, grafik ve resim gösteren her türlü aracı,
b) Operatör: Esas işi ekranlı araçlarla çalışmak olan ve normal çalışmasının önemli bir bölümünde ekranlı araç kullanan kişiyi,
c) Çalışma merkezi: Operatörün/çalışanın oturduğu sandalye, ekranlı aracın konulduğu masa ya da yüzey, operatör/çalışan-makine ara yüz yazılımı, monitör, klavye, yazıcı, telefon, faks, modem ve benzeri aksesuar ve ekranlı araçla ilgili tüm donanımların tamamının veya bir kısmının bulunduğu çalışma alanını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hususlar
İşverenin yükümlülükleri
MADDE 5 (1) İşveren, işyerinde gerçekleştireceği risk değerlendirmesinde; çalışma merkezlerinde ekranlı araçların kullanımından kaynaklanan riskleri, özellikle görme, fiziksel sorunlar ve mental stresle ilgili riskleri de dikkate alarak, bu risklerin etkileri, yol açabileceği ilave etkiler ile risklerin bir arada olmasından kaynaklanabilecek olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi için her türlü sağlık ve güvenlik önlemlerini alır.
(2) Bu Yönetmelik kapsamında alınacak önlemlerin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz.
(3) Ekranlı araçlarla çalışmalarda aranacak asgari gerekler ek-1de yer almaktadır.
Çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitimi
MADDE 6 (1) Ekranlı araçlarla çalışmalarda, çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitimi ile ilgili olarak aşağıdaki hususlara uyulur.
a) İşveren, çalışanlara ve temsilcilerine çalışma yerlerinde sağlık ve güvenlik ile ilgili bütün konularda ve özellikle 5 inci, 7 nci ve 9 uncu maddelerde belirtilen hususlarda bilgi verir.
b) İşveren; çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine ilişkin mevzuat hükümlerini de dikkate alarak ekranlı araçlarla çalışanlara, işe başlamadan önce ve çalışma koşullarında önemli bir değişiklik olduğunda gerekli eğitimi verir. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri; ilgili mevzuatta belirtilen periyotlarda ve işyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesi sonuçlarının gerektirdiği durumlarda tekrarlanır.
(2) Eğitim, özellikle aşağıdaki konuları içerir:
a) Ekranlı araçlarla çalışmalarda riskler ve korunma yolları,
b) Doğru oturuş,
c) Gözlerin korunması,
ç) Gözleri en az yoran yazı karakterleri ve renkler,
d) Çalışma sırasında gözleri kısa sürelerle dinlendirme alışkanlığı,
e) Gözlerin, kas ve iskelet sisteminin dinlendirilmesi,
f) Ara dinlenmeleri ve egzersizler.
Günlük çalışma düzeni
MADDE 7 (1) İşveren, ekranlı araçlarla yapılan çalışmalardan kaynaklanan iş yükünü ve etkilenmeyi azaltmak amacıyla, uygun çalışma planı yaparak operatörlerin periyodik olarak ara vermesini veya dönüşümlü olarak başka işlerde çalışmalarını sağlar.
Çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması
MADDE 8 (1) İşveren, çalışanların ve temsilcilerinin bu Yönetmelikte belirtilen konularda 6331 sayılı Kanunda belirtildiği şekilde görüş ve önerilerini alır ve katılımlarını sağlar.
Gözlerin korunması
MADDE 9 (1) İşyerinde, ekranlı araçlarla çalışmaya başlamadan önce ve ekranlı araçlarla çalışmadan kaynaklanabilecek görme zorlukları yaşandığında çalışanların göz muayeneleri yapılır.
(2) Ekranlı araçlarla çalışmalarda operatörlerin gözlerinin korunması için;
a) Ekranlı araçlarla çalışmaya başlamadan önce,
b) Yapılan risk değerlendirmesi sonuçlarına göre işyeri hekimince belirlenecek düzenli aralıklarla,
c) Ekranlı araçlarla çalışmadan kaynaklanabilecek görme zorlukları yaşandığında,
göz muayeneleri yapılır.
(3) Birinci ve ikinci fıkrada belirtilen muayene sonuçlarına göre gerekiyorsa operatörlere/çalışanlara yaptıkları işe uygun araç ve gereç verilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 10 (1) 23/12/2003 tarihli ve 25325 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 11 (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 12 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.
 
 
Ek 1
EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMALARDA ARANACAK ASGARİ GEREKLER
1. Ekipman
a) Genel hususlar
Bu tür ekipmanların kullanımı çalışanlar için risk kaynağı olmamalıdır.
b) Monitör
Ekran, operatörün/çalışanın çalışma pozisyonuna uygun mesafede ve göz hizasında olmalıdır.
Ekranda görünen karakterler, kolayca seçilir şekil ve formda, uygun büyüklükte olmalı, satır ve karakterler arasında yeterli boşluk bulunmalıdır.
Ekran görüntüsü stabil olmalı, görüntü titrememeli ve benzeri olumsuzluklar bulunmamalıdır.
Parlaklık ve karakterler ile arka plan arasındaki kontrast, operatör/çalışan tarafından kolaylıkla ayarlanabilmelidir.
Ekran, operatörün/çalışanın ihtiyacına göre kolaylıkla her yöne döndürülerek ayarlanabilir olmalıdır.
Ekran, ayrı bir kaide veya ayarlanabilir bir masa üzerinde kullanılabilir olmalıdır.
Ekranda kullanıcıyı rahatsız edebilecek yansıma ve parlamalar olmamalıdır.
c) Klavye
Klavye, operatörün/çalışanın el ve kollarının yorulmaması ve rahatça çalışabilmesi için ekrandan ayrı ve hareketli olmalıdır.
Klavyenin ön tarafına, operatörün/çalışanın bileklerini dayayabileceği özel destek konulmalıdır.
Operatörün/çalışanın elleri ve kolları için klavyenin önünde yeterli boşluk olmalıdır.
Klavye yüzeyi ışığı yansıtmayacak şekilde mat olmalıdır.
Klavye tuşlarının özellikleri ve yerleri klavye kullanımını kolaylaştıracak şekilde olmalıdır.
Klavye tuşları üzerindeki semboller, çalışma pozisyonuna göre kolaylıkla okunabilir ve seçilebilir nitelikte olmalıdır.
ç) Çalışma masası veya çalışma yüzeyi
Çalışma masası veya çalışma yüzeyi; ekran, klavye, dokümanlar ve diğer ilgili malzemelerin rahat bir şekilde düzenlenebilmesine olanak sağlayacak şekilde, yeterli büyüklükte ve ışığı yansıtmayacak nitelikte olmalıdır.
Operatörün/çalışanın rahatsız edici göz ve baş hareketleri ihtiyacını en aza indirecek şekilde yerleştirilmiş ve ayarlanabilir özellikte doküman tutucu kullanılmalıdır.
Çalışanın rahat bir pozisyonda olması için yeterli alan olmalıdır.
d) Çalışma sandalyesi
Sandalye dengeli ve operatörün/çalışanın rahat bir pozisyonda oturabileceği ve kolaylıkla hareket edebileceği şekilde olmalıdır.
Oturma yerinin yüksekliği ayarlanabilir olmalıdır.
Sırt dayama yeri öne-arkaya ve yukarı-aşağı ayarlanabilir, sırt desteği bele uygun ve esnek olmalıdır.
İstendiğinde operatöre/çalışana uygun bir ayak desteği sağlanmalıdır.
2. Çalışma ortamı
a) Gerekli alan
Operatörün/çalışanın oturma şeklini değiştirebilmesi ve rahatça hareket edebilmesi için çalışma merkezi yeterli genişlikte olmalı ve uygun şekilde düzenlenmelidir.
b) Aydınlatma
Operatörün/çalışanın gereksinimleri ve yapılan işin türü dikkate alınarak uygun aydınlatma şartları sağlanmalı, arka planla ekran arasında uygun kontrast bulunmalıdır.
Yapay aydınlatma kaynaklarının yeri ve teknik özellikleri ekrandaki ve diğer ekipman üzerindeki parlama ve yansımalar önlenecek şekilde olmalıdır.
c) Yansıma ve parlama
Çalışma merkezlerinde yansımalara ve parlamalara neden olabilecek ışık gelmesini önlemek amacıyla tedbirler alınmalıdır.
Ekrana gelen gün ışığının kontrol edilebilmesi için yatay ve dikey ayarlanabilir perdeler kullanılmalıdır.
ç) Gürültü
Çalışma merkezlerinde kullanılan ekipmanın gürültüsü çalışanların dikkatini dağıtmayacak ve karşılıklı konuşmayı engellemeyecek düzeyde olmalıdır.
d) Isı
Çalışma merkezindeki ekipman çalışanları rahatsız edecek düzeyde ortama ısı vermemelidir.
e) Radyasyon
Çalışma merkezindeki görünür ışık dışındaki tüm radyasyonların sağlığa zarar vermeyecek düzeylerde olması için gerekli önlemler alınmalıdır.
f) Nem
Çalışma ortamında nem, uygun düzeyde tutulmalı ve bu düzey korunmalıdır.
3. Operatör-Bilgisayar arayüzü
İşveren, ekranlı araçlarla yapılacak işin düzenlenmesinde ve kullanılacak programların seçiminde aşağıdaki hususlara uyar:
a) Programların işe uygun olması sağlanır.
b) Programların kolay kullanılabilir ve eğer uygunsa operatörün bilgi düzeyine ve deneyimine göre ayarlanabilir olması sağlanır. Operatörün bilgisi dışında programlara müdahale edilemez.
c) Sistemler çalışanların verimini artıracak ve kolaylık sağlayacak şekilde geri beslemeli olmalıdır.
ç) Sistemler operatöre uygun hız ve formatta bilgi verecek şekilde olmalıdır.
d) Programların, özellikle verilerin algılanması ve kullanılması konusunda yazılım ergonomisi prensiplerine uygun olmalıdır.
 

 

Google adsense

Analytics