18 Eylül 2013 Çarşamba

2 Sıradışı Mülakat Sorusu

Daha önce sizlerle "En İlginç 10 Mülakat Sorusu" konulu blogumu paylaşmıştım. Güzel geri dönüşler aldığım bu içeriği takiben dost sohbetlerinde de bu soruların üzerine kafa yorup farklı cevaplar türettik.

Bu kez sizlerle daha klasik mülakat sorularının günümüze uyarlanmış modern halini paylaşmak istiyorum. Harvard Business Review'in günlük gönderdiği maillerden yakaladığım bu 2 soru şöyle:

- 5 yıl sonra ne yapmak istemiyorsun?
5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun sorusuna tersten bir bakış. Adayın vizyonunu ve tercihlerini görmek için gayet başarılı bir soru tercihi.

- İnsanların seninle ilgili en büyük yanılgısı nedir?
Bu soruda yine klasikleşmiş "insanların sende en beğendiği yön nedir?" sorusuna çağdaş bir bakış getirilmiş. Hem adayın kendisine de özeleştiri yapma imkanı soran ve mülakatı farklı noktalara çekebilecek güzel bir soru.

İş bulmanın aslanın midesinde olduğu bu dönemde iş mülakatları taktiksel bir savaş haline geldi. Bu sebeple 2 tarafın birbirini tarttığı bu görüşmeler için etraflıca hazırlanırken bu soruları da göz önünde bulundurmakta fayda var.


2 Unconventional Questions to Ask a Job Applicant


Gauging a potential employee's skills and suitability is tricky when you don’t have much time. But there are ways to take interviewees out of their comfort zones and encourage the kind of candor that will enable you to find the best fits. Try using these takes on standard interview questions:
  • "What don't you want to be doing five years from now?" Asking the question this way forces an applicant to think on his feet, revealing a lot about his adaptability.
  • "What would you say is the biggest misperception people have of you?" Top candidates will have a high level of self-awareness and won’t have trouble answering this. They’ll also understand that perception is reality in many cases, and may already have a plan to address it.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google adsense

Analytics