20 Eylül 2013 Cuma

Bir Çaylak Borsada 1 Haftada Ne Kadar Kazanır?

18 Eylül günü FED'in açıklaması sonrasında BİST en çok artan borsalardan biri oldu. Gelin bir beyin jimnastiği yapalım ve bu açıklamadan bir hafta once hisse satın aldığımızı düşünelim.

Bu hesaplamada borsa ve hisseler konusunda fikir sahibi olmayan birnin, google da kısa bir araştırma sonucu ulaşabileceği Deutsche Bank'ın 11 Eylül'de yayınladığı raporu okuyarak aksiyon aldığını düşünelim.

Bakalım rapor ne demiş?

Deutsche Bank, en çok ve en az beğenilen hisseler listesinde değişiklik yaptı. Yatırımcıların Türk Telekom'da satış, Turkcell'de ise al tavsiyesinde bulunan Deutsche Bank, bunun yanı sıra atırımcılara Anadolu Sigorta karşısırnda Aksigorta almaları önerisinde bulundu.
Halkbank, Aksa Enerji, Koza Altın ve Soda Sanayi'ye en beğendiği hisseler listesinde tutan Deutsche Bank, YKB, Akenerji, İpek Enerji ve Trakya Cam'ı da en az beğendiği hisseler listesinde tutmaya devam etti.

Buna göre, yatırımcımızın sadece AL verilen hisseleri 11 Eylül sabahı alıp, FED açıklamasını takip eden 19 Eylül günü akşamı kapanış fiyatından satış yaptığını düşünelim. Sonuç ne mi olurdu?

 
 
 
Bir hafta geçmeden yüzde 8.7 lik bir getiri yatırımcımızın olurdu. Eğer yatırımcımız ben sanayi/telekom şirketlerine güvenmem, banka hisselerinden şaşmam diyip sadece Halkbank hissesi alsaydı yüzde 18 lik bir getiri elde edecekti. Gün içerisinde Halkbank hissesi 16.85 lere kadar yükseldiğini ben şahsen gördüm ama o derece ince bir hesap yapmaktan ziyade genel bir bakış açısıyla konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
 
Sözün özü, borsa yatırımcısı olmak riskin bilincinde olmayı gerektirir. Ancak bu riski control edebilirseniz, güzel getiriler elde etmeniz mümkündür.
 
Son bir hatırlatma, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.
 
 
 
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google adsense

Analytics