4 Mart 2018 Pazar

ING BANK 34 Yaşındaki Genel Müdürüyle Dönüşüyor

Şirketimin dönüşümüyle beraber ülkemizde dönüşüm yaşayan şirketlerin haberlerini, gelişmelerini de daha değerli bulup dikkatle takip etmeye çalışıyorum. En son 1 Mart günü Dünya Gazetesi’nden Didem Eryar Ünlü “ING’den Kadını Güçlendiren Dönüşüm” adlı köşe yazısı ile henüz 34 yaşındaki genel müdürü Pınar Arbay ile yaptığı röportaja yer vermiş. Bu röportajdan özellikle dönüşüme ilişkin ilgimi çeken noktalar şöyle oldu:

  • Unvan bağımsız 25 çalışan Türkiye’nin farklı bir yerinde bir araya gelerek hikayelerini, sorunlarını, ihtiyaçlarını paylaşıyor. Ortak çözümler üretiliyor ve bu çözümler uygulamaya konuluyor. ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, bunu bir nevi 'doğal mentor'luk diye tanımlıyor.
  • Okulun ilk gününde çalışanlara izin veriliyor. Bu şekilde çalışanlar, endişe ve heyecan verici olan ilk okul gününü çocukları ile birlikte geçirebiliyor. Karne gününde de yine bir gün izin veriliyor. Bunların dışında, çalışanlara, yıl içerisinde seçtikleri bir günü çocuklarıyla birlikte geçirme imkânı sunan 'Turuncu Gün' izni; hamilelik süresince periyodik kontroller için ayda bir gün izin hakkı sağlayan 'Bebeğim olacak izni'; yeni anne olan çalışanların ilk 6 ay boyunca bebeklerinin yanında olabilmelerini sağlayan doğum izni verilmesi; bebek 6 aylık olana kadar, maaş kesintisi olmadan kadın çalışanların izinli olması; babalık izninin 1 yıl boyunca kullanılabilecek şekilde 10 güne çıkarılması gibi uygulamalar mevcut.
  • Genel Müdürlük’te her katta bir tane süt odası bulunuyor. 2017 sonu itibariyle 74 şubeye süt odası kurulmuş. 2018 sonuna kadar da tüm şubelere kurulması planlanıyor.
  • ING Bank Genel Müdürlüğü’nde haftanın 2 günü ofis dışında çalışma imkânı sunuluyor. Bu imkan hem kadın hem de erkek çalışanları kapsıyor. Çalışanlar istediği yerden çalışma imkanı buluyor. Bu sayede anneler hayatlarını daha kolay planlayabiliyor.
  • FlexING adı verilen esnek çalışma saatleri kapsamında, Genel Müdürlük çalışanları haftanın 5 günü çalışma saatlerini kendileri belirleyebiliyor. İster sabah 7’de çalışmaya başlayıp 16’da çıkıyorlar, ister saat 10’da gelip akşam 19’da çıkıyorlar. Bu arada, çalışanlara yaz dönemlerinde, şehir değiştirme ve farklı şehirden çalışma imkanı sağlanıyor.
  • ING Bank, 2013 yılında operasyon ve çağrı merkezini Kahramanmaraş’a kurmuş. Kahramanmaraş’taki çalışanlara İngilizce eğitimi veriliyor. Hedef, ING’nin küresel operasyonları için hizmet ihracatı yapmak.

İlgisini çekenler için tüm içeriği aşağıda paylaşıyorum:

ING'den kadını güçlendiren 'dönüşüm'
Pınar Abay, Kayserili bir ailenin çocuğu. Üniversite sınavında Türkiye genelinde 40'ıncı oluyor ve Bilkent Üniversite’sine burslu giriyor. Ardından Harvard Üniversitesi’nde eğitimine devam ediyor. Kariyerine McKinsey&Company’de başlıyor. 2011 yılında, yani 34 yaşındayken ING Bank Genel Müdürü oluyor. Bugün, finans sektörünün tepe pozisyonlarında çok ender görülen kadınlardan biri.
“Tutucu bir ailem vardı. Ama annem her zaman benim kahramanım oldu. Onun desteği ile okudum” diyen Pınar Abay için kadının ekonomik güçlenmesi çok önemli bir konu. Nitekim, Abay’ın ING Bank’ta Genel Müdür konumuna gelmesi, bankada da önemli bir dönüşümün başlangıcı oluyor.
Bu dönüşüm, kadının ekonomik güçlenmesi için gerekli olan ekosistemi kurmak anlamına geliyor.
Bugün Türkiye’de kadının ekonomiye katılımı hala çok ciddi bir sorun. Türkiye kadınların işgücüne katılımda OECD sonuncusu, G20’de de en sonda yer alıyor. Kadınların yüzde 73’ü anne olduktan sonra işten ayrılıyor.
ING Bank, Pınar Abay’ın liderliğinde tüm sektörlere örnek oluşturması gereken uygulamaları hayata geçiriyor. Kadınların iş gücüne katılımı için gerekli olan ekosistemi yaratmaya; mevcut zihniyeti değiştirmeye çalışıyor.
Bu dönüşüm için hayata geçirilen çalışmaları Pınar Abay’dan dinledik:
*ING Bank bünyesinde çalışan kadın sayısı 261 şubede 2 bin 500’ün üzerinde. Tüm banka çalışanları arasındaki kadın oranı ise yüzde 55.
*Banka, hem HeForShe destekçisi ve hem de Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı. Hatta ING Bank Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çakır, HeForShe Elçisi olarak belirlenmiş ve kadınların güçlenmesi için çalışıyor. Yılda dört kez HeForShe yemekleri düzenleniyor ve unvan bağımsız 25 çalışan Türkiye’nin farklı bir yerinde bir araya gelerek hikayelerini, sorunlarını, ihtiyaçlarını paylaşıyor. Ortak çözümler üretiliyor ve bu çözümler uygulamaya konuluyor. Bir nevi, 'doğal mentor'luk diye tanımlıyor Pınar Abay bu süreci.
*ING Bank Genel Müdürlüğü’nde haftanın 2 günü ofis dışında çalışma imkânı sunuluyor. Bu imkan hem kadın hem de erkek çalışanları kapsıyor. Çalışanlar istediği yerden çalışma imkanı buluyor. Bu sayede anneler hayatlarını daha kolay planlayabiliyor.
*FlexING adı verilen esnek çalışma saatleri kapsamında, Genel Müdürlük çalışanları haftanın 5 günü çalışma saatlerini kendileri belirleyebiliyor. İster sabah 7’de çalışmaya başlayıp 16’da çıkıyorlar, ister saat 10’da gelip akşam 19’da çıkıyorlar. Bu arada, çalışanlara yaz dönemlerinde, şehir değiştirme ve farklı şehirden çalışma imkanı sağlanıyor.
*Okulun ilk gününde çalışanlara izin veriliyor. Bu şekilde çalışanlar, endişe ve heyecan verici olan ilk okul gününü çocukları ile birlikte geçirebiliyor. Karne gününde de yine bir gün izin veriliyor. Bunların dışında, çalışanlara, yıl içerisinde seçtikleri bir günü çocuklarıyla birlikte geçirme imkânı sunan 'Turuncu Gün' izni; hamilelik süresince periyodik kontroller için ayda bir gün izin hakkı sağlayan 'Bebeğim olacak izni'; yeni anne olan çalışanların ilk 6 ay boyunca bebeklerinin yanında olabilmelerini sağlayan doğum izni verilmesi; bebek 6 aylık olana kadar, maaş kesintisi olmadan kadın çalışanların izinli olması; babalık izninin 1 yıl boyunca kullanılabilecek şekilde 10 güne çıkarılması gibi uygulamalar mevcut.
*Önemli bir diğer proje de süt odaları. Genel Müdürlük’te her katta bir tane süt odası bulunuyor. 2017 sonu itibariyle 74 şubeye süt odası kurulmuş. 2018 sonuna kadar da tüm şubelere kurulması planlanıyor.
Diğerlerinin 'icat çıkarma' olarak değerlendirdiği bu dönüşüm sürecinin sonucunda, ING Bank’ta çalışan memnuniyeti yüzde 28 oranında artmış. Abay, verimlilik ve karlılık artışında da bir gerileme olmadığını ekliyor.
ING Bank’ın ileriye dönük önemli hedefleri var: Bu hedefleri de şöyle sıralıyor Pınar Abay: Yüzde 36 olan üst yönetimdeki kadın oranının 5 yıl içinde yüzde 50’ye çıkarılması; kadın çalışanların yolunu açmak için erkeklerde bu yönde farkındalık yaratılması ve mevcut zihniyetin değişimi; ve tabi ki kadınların kendilerine inanmaları, sınırlarını zorlamaları için teşvik edilmeleri.
ING Bank’ın uygulamaları kadınların istihdama katılımını desteklemek açısından 'rol model' niteliğinde. Pınar Abay’ın da dediği gibi, “34 yaşında genç bir kadını Genel Müdürlük koltuğuna oturtan bir kurum, bu konunun önemine inanmış bir kurumdur.”
Son bir not daha: ING Bank son bir yılda 701 yeni işe alım gerçekleştirmiş. Bu rakamın yüzde 60’ını ise kadınlar oluşturmuş.
Kahramanmaraş’tan hizmet ihracatı hedefleniyor
ING Bank, 2013 yılında operasyon ve çağrı merkezini Kahramanmaraş’a kurmuş. Bugün merkezde, günlük ortalama 16 bin çağrı yanıtlanıyor. 2017 itibariyle çalışan sayısı 695’e ulaşıyor. Çalışanların yüzde 70‘i kadın. Dolayısıyla, merkez sayesinde iş gücüne dahil olmayan birçok kadına istihdam sağlanmış oluyor. Pınar Abay, Kahramanmaraş’ın operasyon performansında ING’nin faaliyet gösterdiği 40 ülke arasında ilk sıralarda olduğunu söylüyor; çağrı merkezi de müşteri memnuniyetinde ilk sırada yeralıyor. Şu sıralar, Kahramanmaraş’taki çalışanlara İngilizce eğitimi veriliyor. Hedef, ING’nin küresel operasyonları için hizmet ihracatı yapmak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google adsense

Analytics