24 Temmuz 2014 Perşembe

Accounting & Taxes


Basics of Accounting
 
It is not the numbers, but what the numbers are telling you. It is not the words, but what the story the words are telling you.
 
The Fundamentals of Taxes
 
In this world nothing can be said to be certain, except death and taxes.
 
Benjamin Franklin

22 Temmuz 2014 Salı

Devir Hızlı Kaçanın Devri (so called Survival of the Fittest)

İlk işimde bir yöneticimiz "burada survival of the fittest" geçerlidir dediğinde kulağıma üniversite sonrasında oldukça itici gelmişti. Zaman geçtikçe söylediklerinin aslında herkesin bildiği bir gerçeğin sözlü ifadesi olduğunu tecrübe ettim.

Bu gündelik hayatta da, iş hayatında da, diplomaside de, beğensek de beğenmesek de bu şekilde. Yakın zamanda bitirdiğim Robert Kiyosaki'nin "Conspiracy of the Rich" adli kitabında da bu konuya dair çok etkileyici bir örnek paylaşılmış:

Ormanda yürüyen iki arkadaşın karşısına bir ayı çıkmış.  Arkadaşlardan biri diğerine ayıyı geçip geçemeyeceklerini sormuş. Diğeri ise duruma cok farklı bir açıdan yaklaşmış ve "ayıyı geçmek zorunda değilim, sadece seni geçmek zorundayım" demiş.

Sözün bittiği yerdeyiz...


Dileyenler için orjinal metin:

There is an old joke that goes like this:

Two friends were walking in the woods when a bear suddenly jumped out and came at them.

“Do you think we can outrun the bear?” one friend asked.

To which his friend replied, “I don’t have to outrun the bear. I only have to outrun you.”

In my opinion, this is like the world we live in today.

20 Temmuz 2014 Pazar

Faizler Yakıyor Plajda Serinleyelim

Daha 7 Temmuz da faizlerin düşüşüne ilişkin bir blog içeriği hazırlayıp, paylaşmıştım. (http://volkanyorulmaz.blogspot.com.tr/2014/07/4-ayda-faizin-geldigi-nokta.html)

Üzerinden 2 hafta geçmedi ve Merkez Bankası'nın bir kez daha faiz indirmesini takiben bankalarımız da hemen faizleri indirdiler.

Çalıştığım 4 banka var. Bunların ikisi şubesiz bankacılık yapan enpara.com ve mutluparam.com. Diğer ikisi de Garanti Bankası ve Akbank.

Bu sabah hepsinin internet sayfalarından oranları kontol ettim. Her ay maaşından düzenli birikim yapan kişilerin ortalama 30 gün (+-2) vade ile parasını değerlendireceğini düşündüğümüzde faiz oranları aşağıdaki gibi karşımıza çıkıyor:

mutluparam.com %10
enpara.com %9.60
akbank (e-vadeli) %9.30
garanti (e-vadeli) %8.35 %9.25





Faizlerin bu kadar düştüğü ortamda sıcak basanlar için serinleme fırsatı bulacakları plaj giriş fiyatlarını da hatırlatmak isterim :)

İşte Bodrum'un en popüler, en havalı plajlarının giriş ücretleri:
Palma Beach: 80 lira
Xuma Beach: 70 lira
Mandarin Hotel Juju Beach: 150 lira
Bej Beach: 125 lira
Moon Beach: 75 lira

Her Güzel Şey Gibi Yıllık İzin de Bitti

2014 yazının Temmuz ayının 20. günü bu satırları yazıyorum. Yazın ortası geldi, hatta geçti bile. İzmir'de yaz kolay kolay geçmese de takvim olarak durum böyle. Günler oldukça hızlı akıp geçiyor özellikle bu mevsimde.

Önce Dünya Kupası heyecanı başladı. Yeni televizyon ile imkan dahilinde maçları izledim. Sonra Ramazan başladı, sonra da yıllık izne çıktım. Bu sene Okan'ın da varlığıyla Seferihisar'da ailece geçen yaz tatili heyecanı da geldi geçti. Şu an tatilimin son günü ve tatil modundan iş moduna kolay adapte olabilmek için son günü özellikle evde geçirmek ve hem işlerimi bir gözden geçirmek hem de kendime vakit ayırmak istedim.

Önümde iş açısından oldukça yoğun günler ve bayram tatilinin de olması sebebiyle yine günlerin yoğun bir koşuşturmayla geçeceğini kestirmek hiç de zor değil. O nedenle insanın kendine geçen günlerden güzel hatıraları saklaması şart. Bu bazen yazarak, bazen de fotoğraflayarak oluyor. İşte bu yazın en güzel karelerinden biri. Bahçemizden yemyeşil bir doğal güzellik...

16 Temmuz 2014 Çarşamba

İşini Sevenlere İthafen

Tatilimi geçirmekte olduğum şu günlerde her ne kadar kişisel gelişimciler işten kendinizi uzak tutun, telefon ve maillerinize erişiminizi olabildiğince engelleyin deseler de insan işini sevip de işine karşı sorumluluk sahibi olunca bunu uygulaması çok da kolay olmuyor. Umarım kendini övemek gibi algılanmaz bu satırlar ancak yukarıdaki cümle gerçekten de tatilinin ancak 2. iş gününün öğlenine kadar iş maili kontrol etmeden dayanabilmiş bir bünye olarak bunları yazıyorum. İşini sevince bunların yaşanması da gerçekten çok doğal ve bence rahatsızlık vermiyor.

Kendime vakit ayırma fırsatı bulduğum şu günlerde farklı kaynaklardan farklı kitap ve makaleler okuyorum. Bunlardan biri de işini sevmek üzerine yazılmış bir makale. Dileyenler aşağıdaki linkten tam metne ulaşabilirler:
http://www.inc.com/laura-garnett/the-3-step-guide-to-loving-your-job-any-job.html


Ben de özellikle etki bırakan bazı cümle ve ifadeleri seçtim, ileride kendime kalması için buraya not alıyorum, ee kimse okumazsa ben okurum diye en baştan söylemiştim:

 
Loving work is a commitment that requires active day-to-day prioritization. It has to move from a wish-list item to a priority.

Your talent is not what you do. It's how you do what you do: How you think, how you most often problem solve, your go-to way of processing information.

Make an effort to create the opportunity you are seeking to be engaged in.
Loving your job is a skill and a practice.

Once you get a taste of work that fills you up rather than breaks you down, you will never want to go back to your old ways.

2014-2015 Fikstürü Çekildi Ey Beşiktaş'lı

Eskiden fikstür çekimini heyecanla bekleyecek kadar fanatik ve heyecanlı bir Beşiktaş taraftarıyken şimdilerde sürekli twitter’dan transfer duyumcularının profillerini takip edip güncel bir haber yakalamaya çalışan daha bir durulmuş Beşiktaş taraftarı haline geldim. Özellikle maçlar başlayınca, son sezonlarda, malesef alına kötü sonuçlarla heyecanımı iyice yitirmeme sebep olsalarda bugün gecikmeli de olsa fikstür çekiminden haberim oldu.

Pek fazla yorumlanacak bir şey yok çünkü maçlar masa başında değil, ancak saha da kazanılıyor ve fikstür avantajı sebebiyle hiçbir takım direk şampiyon olamıyor. Bakalım bizim takım takviyeler sonrası nasıl bir hal alacak ve bu 34 maçtan kaç puan toplayıp ligi nerede bitirecek…
 
Futbol Takımımız’ın Spor Toto Süper Lig 2014-15 sezonundaki 17 haftalık fikstürü şöyle:


Hafta 1  Mersin İdmanyurdu - Beşiktaş

Hafta 2  Beşiktaş – Çaykur Rizespor

Hafta 3  Bursaspor - Beşiktaş

Hafta 4  Beşiktaş - Eskişehirspor

Hafta 5  Balıkesirspor - Beşiktaş

Hafta 6  Beşiktaş - Sivasspor

Hafta 7  Kayseri Erciyesspor - Beşiktaş

Hafta 8  Beşiktaş - Fenerbahçe

Hafta 9  İst. Başakşehirspor - Beşiktaş

Hafta 10 Beşiktaş - Kasımpaşa

Hafta 11 Kardemir Karabükspor - Beşiktaş

Hafta 12 Beşiktaş - Trabzonspor

Hafta 13 Gaziantepspor - Beşiktaş

Hafta 14 Beşiktaş – Akhisar Belediyespor

Hafta 15 Torku Konyaspor - Beşiktaş

Hafta 16 Beşiktaş - Galatasaray

Hafta 17 Gençlerbirliği – Beşiktaş

15 Temmuz 2014 Salı

Mavi Teos’ta Geçen 20. Yaz

1994 yılında anneannemin gözetiminde evde İngilizce çalıştığım bir Pazar günü babamlar teyzemlerle yazlık almak niyetiyle gezerken Seferihisar’ın Sığacık mahallesindeki Mavi Teos Sitesi’ni bulup beğenmişlerdi. Bu siteden bir ev satın aldıktan sonra o günden beri her yaz yazın ciddi bir bölümünü burada geçirdim.

Önceleri sadece öğrenciyken nerdeyse 3 ayı bu sitede geçirir, yeri gelir çok sıkılır (az söylenmemiştim “neden Çeşme’den yazlık almadınız” diye), yeri gelir arkadaşlarımla çok eğlenir (harçlıklarla alınan bira ve cips nedense ilk aklıma gelen oluyor), her yaz güzel anılarla ayrılır (burada adım Takoz Recep’e çıktı yahu), okula başlayınca da arkadaşlarımla bu anıları paylaşırdım. Sonra zaman geçti, büyüdüm. Önce üniversite sınavına hazırlanmak için biraz daha erken dönmeye başladık. Takip eden dönemde üniversiteye girdim, bu kez stajlar başladı, daha da az kalmaya başladım. Sonra iş-güç sahibi oldum, sadece hafta sonlarında ve izinli olduğum dönemde gelir oldum. Daha sonra evlendim, tatilimizi de eşimle başbaşa yapmak istedik, sadece haftasonları gelir olduk.

Bu yaz ise durumlar biraz daha farklı. Yeni doğan oğlumuz Okan ile uzun süreli bir tatil için dışarıya çıkmamız, bir otelde konaklamamız çok olası olmayacağı için bu yaz tatilimizi de her ne kadar eskisi gibi uzun olmasa da Teos’ta geçiriyoruz. Ben bir, eşim ve Okan 2 hafta kesintisiz buradayız. Geçen hafta Cuma akşamı iş çıkışı tek başıma Seferihisar’a gelirken, rahmetli babam aklıma geldi. Babam da Cuma akşamları yazlığa gelir, ben de heyecanla onun gelişini bekler, arabadan benim için neler çıkacak diye merakla paketleri açardım. Yolda gelirken acaba ileride Okan da benim gelişlerimde aynı heyecanı yaşar mı diye düşünmeden edemedim.

Hafta sonu Serkan ile dubada eskisi kadar iddialı olmasa da yine gelecek planları yaparken kendimizi geçmişi konuşurken bulduk. 20 yılımızın, ömrümüzün ciddi bir kısmının burada geçtiğini konuştuk. Buna ek olarak, bu akşam Nilgün ile Okan’ı komşu sitelerde gezdirirken yine ortaokul yıllarımdan başlayan geçmişe hızlıca gittim. Anılar, anılar… Hızlı geçmiş onca yıllar. Ne hayaller kurar, ne planlar yapar, ne hedefler koyardık. Mekan kadar tabii ki de insanlar anlamlı kılıyor burada geçen yılları. İleride zaman ne gösterir, kaç yaz daha burada tatil yapılır kestirmek çok güç ama her daim Seferihisar’ı, Sığacık’ı, Teos’u ve özellikle Mavi Teos’u iyi anacağım kesin.

7 Temmuz 2014 Pazartesi

4 Ayda Faizin Geldiği Nokta

Faizlerin düşüşü engel tanımadan devam ediyor. Son dönemde yatırımlarımı yönlendirdiğim şubesiz bankacılık uygulaması mutluparam.com 7 Mart 2014'te %12.50 ile bizim gibi yatırımcılar için cazibe merkezi haline gelmişti.
Ancak Merkez Bankası malum baskıyı yiyip faizleri düşürünce, diğer bankalarla birlikte mutluparam.com da dayanamayıp faizleri her geçen gün indirdi. Aradan 4 ay geçti ve 7 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla mutluparam'daki faiz oranı da %10.25'e geriledi.

Faiz piyasasında yine de en rekabetçi oranların başında olsa da tatmin edici diyebilir miyim, malesef değil. Bireysel emeklilik sistemindeki %25 devlet katkısı faizlerin düştüğü bu ortamda kafamı iyice bulandırıyor, bakalım zaman ne gösterecek?

Google adsense

Analytics