16 Mart 2024 Cumartesi

Milyon Dolarlık Hafta Sonu


Okurken akan giden, altını çizerken keyif aldığım kitapların gönlümdeki yeri başka oluyor. Hele bir de o kitabı okurken ev dışına çıkıp dışarıda da hatıra biriktirdiysem daha da değerli oluyor.

Geçen hafta bitirdiğim yukarıdaki tanıma uygun olan, gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir kitap var: Noah Kagan'ın yazdığı Million Dollar Weekend kitabı.

Beni sosyal medya hesaplarım üzerinden takip edenler www.MyHighlightz.blogspot.com ve www.Vurgulananlar.blogspot.com adreslerinde okuduğum kitaplardan alıntıları paylaştığımı farketmiştir. Bu kitabı da blog'umu takip edenlerle paylaşmak istedim, kim bilir belki birileri ilham alır ve girişimciliğe soyunur.

My Highlightz: Million Dollar Weekend | Noah Kagan

Million Dollar Weekend | Noah Kagan


11 Mart 2024 Pazartesi

Fonlarınıza Efsane Getiri Akbank'ta

Akbank’ın dijital altyapısının ne kadar iyi (!) olduğunu bilmeyen yoktur. Sosyal medyada sıklıkla IT ekibinin başarılı (!) icraatları gündeme gelirken beni de Kasım ayında bir hayli zengin göstermişlerdi. 

X'te Volkan Yorulmaz: "Teşekkürler @Akbank Harikasınız @AkbankDestek 🙃🤣👏 https://t.co/lvmjFLHk9K" / X (twitter.com)

Tabi ki yukarıdaki twitime cevap verebilecek, hatalarını kabullenebilecek bir müşteri odaklı yaklaşım göstermediler.

Birkaç saatlik sanal zenginliğim kursağımda kalmışken bu kez hafta sonu fon kazançlarımda bir anormallik fark ettim. Daha geçtiğimiz hafta içi aldığım Ak Yatırım’ın AFV kodlu Avrupa Yabancı Hisse Senedi fonunda haftasonu ciddi bir yüzdesel artış gördüm. Pazartesi sabahına kadar hatalarını yine sessiz sedasız düzeltirler diye bekledim. Sabah 09:04’te aldığım ekran görüntüsü ile de teyid edebileceğiniz üzere hata devam ediyordu. TEFAS’tan fonu kontrol ettiğimde ise böyle bir artışın sözkonusu olmadığını gördüm. Saat 12:05’te bir daha kontrol ettiğimde ise kayıtlar normale dönmüştü.

 

Aynı Adet Fon, Aynı Gün

Fonlar Güne Geç Başladı

İnsan hata yapar, kurumlar hata yapar ama hatanın hep IT tabanlı konulardan kaynaklanması, çok sık tekrar etmesi hem bankanın imajına zarar veriyor hem de banka müşterilerinde güvensizlik yaratıyor. Benzer şekilde, iki hafta önce bir Cumartesi sabahı Akbank’taki yabancı hisse senedi hesabımın bağlı olduğu dövizli hesabımın bakiyesi sıfır (0) olarak gözüktü. Bu kez sosyal medyadan yazsam cevap alamam diye müşteri hizmetlerini aradım. Yabancı piyasalarla ilgili mesai günlerinde 09:00 ile 15:00 arasında destek olabildiklerini söylediler. Derin nefes alıp karşımdaki kişinin de maaşlı çalışan bir emekçi olduğunu hatırlayıp iyi çalışmalar diledim. Neyse ki gün içerisinde bakiyem olması gereken seviyeye yükseldi. Bu örnekler son 2 hafta içerisinde yaşanmış olsa da geçmişi de var. Aşağıda sizlere yıllar öncesinden de Akbank’taki kötü deneyimlerimi paylaşabilirim.

Volkan Yorulmaz: Akbank Hatasını Kabul Etti

Akbank'ın çalışkan (!) internet bankacılığını da takdir etmişim zamanında: 

Volkan Yorulmaz: 7'den Sonra Açılan İnternet Bankası: Akbank

Madem öyle, niye hala Akbank ile çalışıyorsun diyecek olursanız: maaş müşterisiyim. Evet, bankalar maaş promosyonu için para ödüyorlar ve ödedikleri paranın karşılığı olarak mutsuz da olsa müşterilerini “belirli süreliğine” ellerinde tutabiliyorlar.

9 Mart 2024 Cumartesi

Ramazanı Beklerken


Son iki üç gündür o kadar canım sıkılıyor, o kadar bunalıyorum ki kelimelerle ifade etmem çok zor. Adeta bir of çeksem karşımdaki dağlar yıkılacak durumundayım. Şükür halime deyip sabret ve devam et diye kendimde telkinde bulunsam da başarılı olamıyorum. Bir süre sonra kendime “Ne zaman?”, “Ya olmazsa?” veya “Bir daha aynı hayal kırıklığını yaşar mıyım?” sorularını sorarken buluyorum.

Dikkatimi dağıtmak için son dönemde blog içeriklerine biraz ağırlık verip Google Search Console üzerinde bloglarımla ilgili iyileştirmeler yapmaya çaba harcadım. Onların da geri dönüşü beni çok tatmin etmedi. Yine aynı yere çıktı kapılar: insanoğlu takdir edilmek, beğenilmek istiyor. Olmayınca da elindekilere şükretmek yerine ulaşamadıklarına kafayı takıyor.

Bir beklentiye girmek, sonunun olumlu da olumsuz da olabileceği bir yolculuk. “Gelsin hayat bildiği gibi” deyip göğüslemek lazım getireceklerini hayatın. Pedalı çevirmeye devam etmek gerekir tıpkı bu blog’un tepesinde yazdığı gibi. Hayat uzun, sağlıkla yaşadığımız sürece üstesinden geleceğiz. Hep güldürmese de hep ağlatmadığı da kesin, çok şükür…


Bu hafta sonu yine kahvemi Emaar Nero’da yudumlayarak yazarken yarın gece sahura kalkacağım için haftasonum nefsimi köreltme planları yapıyorum. Az önce burnuma kebap kokusu gelince öğlen kebap yemenin iyi bir fikir olacağını düşündüm. Al işte, şükredecek bir konu daha. Bardağın dolu tarafına konsantre olmuşken, hafta ortası televizyonun üstünde bir kaç çizgi belirdi. Sesinde de bir süredir cızırtı vardı. Sanırım artık çeyizimde getirdiğim emektar ile vedalaşıyoruz. Bu sabah yeni modelleri incelerken ekonomik sıkıntıya düşmeden yenisini alabilecek olmakta bir başka şükür konusu. Ramazan ayı boyunca iç dünyamı şükürle doldurmak umarım şu son günlerde yaşadığım huzursuzluğu geride bırakmamı sağlayacak.

Ramazan demek dinginlik, sakinlik, şükür, empati ve yardımlaşma anlamına geliyor benim için ama bir de keyif boyutu var. Sahurda uzun uzun kahvaltı yaparken izlediğim YouTube inceleme ve sohbet videoları her sene Ramazan deyince aklıma gelen şeylerin başlarında geliyor. Mutfakta kısık sesle bir buçuk iki saat sahur yaparken izlediğim kadar içeriği başka zaman tüketmem mümkün değil. Yarın gece TV inceleme videoları ile efsane geri dönüyor.

Bugünlük bu kadar yeter. Yukarıda bahsettiğim az okunan ama okunsa okuyanların faydasına olacağını düşündüğüm son dönemdeki içeriklerimden bir Türkçe ve bir İngilizce içeriği aşağıya bırakıyorum. Bakalım Google arama sonuçlarına nasıl katkısı olacak...

Noah Kagan yakın zamada kitabı sayesinde tanıştığım ilham verici bir girişimci:

Will Guidara çok başarılı bir restoran işletmecisi ve iş dünyasında kullanabileceğimiz müthiş taktikler içeren bir kitabı var. Hepimizin faydalanabileceği tavsiyeleri var:
 
https://myhighlightz.blogspot.com/2024/02/unreasonable-hospitality-will-guidara.html

6 Mart 2024 Çarşamba

Disappearing Printer Ink: A Case Study in Employee Fraud

Despite futurists’ predictions, we don’t live in a paperless business world. Printer ink and toner are still an expensive necessity. Fraudsters depend on ink costing organizations more than caviar. Here’s how to prevent this asset misappropriation and possibly save millions.


In the city of Las Vegas, known for its high-stakes games and big winners, a different kind of gamble was taking place. This time, the player was not a tourist trying their luck, but a municipal purchasing analyst named Jennifer J. McCain-Bray. Over eight years, she managed to steal $6,715,531 worth of toner and ink cartridges from her employer, the Las Vegas Valley Water District.

The Scheme

McCain-Bray’s fraud was simple yet effective. She would order unneeded cartridges and ship them under a fake vendor name to a company in New Jersey that bought and sold toner and ink online. This fake vendor allowed McCain-Bray to misuse the water district’s shipping system, which even paid postage on the stolen cartridges.

The Fallout

McCain-Bray’s scheme came to an end when a coworker became suspicious about a package addressed to the fake vendor. This led to a review of purchasing records, and McCain-Bray resigned in December 2015. She was eventually sentenced to 51 months in federal prison and ordered to pay back the entire $6.7 million.

The Bigger Picture

This case is not an isolated incident. According to the ACFE 2020 Report to the Nations, theft of noncash property, such as office supplies, rose from about 10% to 18% of fraud cases between 2002 and 2020. Despite predictions of a paperless business world, printer ink and toner remain an expensive necessity, and fraudsters are capitalizing on this.

Printer toner and ink are popular theft targets because of their high retail prices and ease of resale.

Key Lessons Learned

The case of Jennifer J. McCain-Bray serves as a stark reminder of the potential for employee fraud within any organization. Here are some key lessons that can be learned from this case:

  • Vigilance is Key: Regular audits and checks can help detect fraudulent activities early. In this case, a coworker’s suspicion led to the discovery of the fraud.
  • Robust Internal Controls: Having strong internal controls can prevent such incidents. This includes having checks and balances in place for ordering and shipping items.
  • Foster a Culture of Ethics: Encouraging a culture of transparency and ethics can deter employees from engaging in fraudulent activities.
  • Regular Training: Regular training on ethics and the potential consequences of fraud can help employees understand the seriousness of such actions.
  • Encourage Reporting: Create a safe and anonymous way for employees to report suspicious activities. This can help in early detection and prevention of fraud.

2 Mart 2024 Cumartesi

Doğal Gaz Faturası Yine Sıfır TL Geldi, Aile Reisi Nasıl Mutlu Oldu?

Ayın en güzel SMS'i geldi, bu ay da doğal gaz faturamız sıfır TL! 

Devletin teşviği sayesinde hem tasarruf ediyorum hem de çevreye katkıda bulunuyorum. Bu durum bir aile reisi olarak çok hoşuma gidiyor. Teşekkürler Karadeniz gazı! 


Başarısızlık mı? Hayır, Sadece Bir Deneme

Geçen hafta, çok keyif alarak okuduğum bir kitap hakkında bir blog yazısı kaleme aldım ve Linkedin’de paylaştım. Kitap, işimizde direk uygulayabileceğimiz çok güzel dersler barındırıyordu. Kitapta altını çizdiğim bölümleri okuyucularla paylaşmak için çok heyecanlıydım ancak, paylaştığım yazıya pek ilgi olmadığını gördüm. Bir önceki blog yazıma göre çok daha az kişi görmüş, beğenmiş ve yorum yapmış. 


Bu durum yeni bir yazı yazmak için bu haftaki hevesimi kırdı. Ama bu Cumartesi sabahı, şu sıralar kitabını okuduğum Noah Kagan’ın bir tweetine denk geldim. Bana neye odaklanmam gerektiğini hatırlatan bu verileri paylaşmıştı:


Bu tweet bana şunu fark ettirdi: Dünyanın en yetenekli ve başarılı insanları bile her zaman başarılı olamıyorlar. Onlar da sevilen, çözüm olan veya fark yaratan içerik, ürün veya hizmet bulana kadar çok sayıda şey deniyorlar.

Onlar da hedeflerine ve hayallerine ulaşana kadar çok sayıda engel, ret ve eleştiriyle karşılaşıyorlar.

Onlar da başarısızlık korkusunu aşıp yaratmaya devam ediyorlar.

Ve biz de öyle yapmalıyız.

Başarılı olmak istiyorsak, başarısızlığı yolculuğumuzun bir parçası olarak görmeliyiz. Onu öğrenme, büyüme ve gelişme fırsatı olarak değerlendirmeliyiz. Onu bir yargı değil, bir geri bildirim olarak algılamalıyız.

Başkalarıyla kendimizi kıyaslamayı bırakıp, kendi gelişimimize ve potansiyelimize bakmalıyız. Küçük başarılarımızı kutlamalı ve emeklerimizi ve başarılarımızı takdir etmeliyiz.

Yaratmaya, paylaşmaya ve dünyaya değer katmaya devam etmeliyiz.

Çünkü başarısız olmanın tek yolu denemeyi bırakmaktır.

Başarısızlık sizi durdurmasın. Sizi motive etsin.

---

Bu içeriğin İngilizcesi de mevcut, okumak istersen

http://volkanyorulmaz.blogspot.com/2024/03/failure-no-just-trial.html


Failure? No, Just a Trial

Last week, I shared a blog content that I wrote about a book that I enjoyed reading. The book was Unreasonable Hospitality by Will Guidara , which is a great book that every business people can find things to apply in their business life... I wanted to share my own thoughts and learnings on this book's key messages. 

However, I noticed that the content I shared got very little attention. It had much fewer views, likes and comments than my previous blog content although I spent so many times to create images from Canva with quotes from the book to make it much more attractive to the reader. 

This pushed me to lose my motivation for writing the next one this week. But this morning, I saw a tweet from Noah Kagan, whose book (Milllion Dollar Weekend) I am currently reading. He shared these data in twitter (so-called X) and reminded me what I should focus on. 

• Drake: 133 songs, 38 hits (28%) 

• Beyonce: 89 songs, 22 hits (24%) 

• Red Hot Chili Peppers: 265 songs, 13 hits (4.9%)

 +70% of their output is NOT popular.

Meanwhile, you write 1 blog post and give up immediately… 

How to overcome the fear of failure and keep creating

We all have dreams and goals that we want to achieve in our personal and professional lives. We want to write a best-selling book, launch a successful product, grow our business, or make a positive impact on the world. 

But sometimes, we face obstacles and challenges that make us doubt ourselves and our abilities. We fear that we are not good enough, that we will fail, that we will be rejected, or that we will waste our time and resources.

We compare ourselves to others who seem to have it all figured out, who have millions of followers, fans, and customers, who produce hit after hit, and who receive praise and recognition for their work.

We forget that behind every success story, there are countless trials and errors, rejections and criticisms, struggles and failures. We forget that success is not a one-time event, but a process of learning, experimenting, and improving. 


We forget that failure is not the opposite of success, but a part of it.

That’s why I was inspired by this tweet from Noah Kagan, the founder of AppSumo and a successful entrepreneur. He shared some interesting data about the hit rates of some famous artists:

 

This tweet made me realize that even the most talented and successful people in the world do not have a 100% success rate. They have to create a lot of content, products, or services before they find the ones that resonate with their audience, that solve a problem, or that make a difference.

They have to face a lot of failure, rejection, and criticism before they achieve their goals and dreams.

They have to overcome their fear of failure and keep creating.

And so do we.

If we want to succeed, we have to embrace failure as a part of our journey. We have to see it as an opportunity to learn, to grow, and to improve. We have to use it as feedback, not as a judgment.

We have to stop comparing ourselves to others, and start focusing on our own progress and potential. We have to celebrate our small wins, and appreciate our efforts and achievements. 

We have to keep creating, keep sharing, and keep adding value to the world.

Because the only way to fail is to stop trying.

So, what are you waiting for? Write that blog post, launch that product, grow that business, or make that impact. 

And don’t let failure stop you. Let it motivate you!

Google adsense

Analytics