30 Aralık 2016 Cuma

Hepsiburada'nın Tutarsız Müşteri Hizmetleri

7 Aralık 2016 tarihinde hepsiburada’dan 49896403 no’lu sipariş ile “Arçelik 3280C Yeni Tiryaki Çay Makinası” satın aldım. Ürünü teslim alıp kutusunu açtıktan sonra içinden su ısıtıcı kapağının çıkmadığını farkettim. Hemen aynı gün hepsiburada websitesi üzerinden eksik aksesuar bildiriminde bulundum. Konuyla ilgili 13 Aralık tarihinde müşteri hizmetlerinden aşağıdaki mesajı aldım:

Değerli Müşterimiz,
49896403 nolu siparişinizde yer alan Arçelik 3280C Yeni Tiryaki Çay Makinesi-Gri ürüne ait iletmiş olduğunuz eksik aparat temin edilmiştir. İlgili aksesuar satıcı firma tarafından ücretsiz olarak, 5 iş günü içinde Yurtiçi Kargo’yla sizlere gönderilecektir. Bu süreçte devam eden sorun olması durumunda bizlere bilgi vermenizi rica ederiz.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla.

Gelen mesaj hepsiburada’ya güvenimi perçinlemişti, sorunum ile ilgilenmişler ve eksiğin giderilmesini sağlayacaklardı. Ancak yazılan ile yapılan aynı olmadı. Önce 5 iş günü geride kaldı ama hepsiburada’dan ses çıkmadı. Ardından defalarca twitter üzerinden yazıp, birçok kez müşteri hizmetlerini aradım. Her defasında eksik ürünün tarafıma iletileceği belirtildi. Ben soruna ilişkin gecikmenin 14 günlük cayma hakkımı etkileyip etkilemeyeceğini sorduğumda ise bu konuda kesinlikle mağdur olmayacağımı belirttiler. Ben de hepsiburada’ya güvenip bekledim. Ama beklemenin çözüm olmadığını düşünüp artık yeter diye düşündüğüm 24 Aralık günü hepsiburada müşteri hizmetlerinden Mert Bey ile görüşerek iade sürecimin başlatılmasını istedim. Kendisi de iade için yardımcı olacağını, sistemden iade yapacağım kargo bilgilerini oluşturması için 24 saat geçmesi gerektiğini tarafıma mail ve sms ile bilgi geleceğini iletti.

Yıl sonu yoğunluğu sebebiyle 24 Aralık’tan sonra bu konunun üzerine eğilemedim, ta ki 30 Aralık günü aşağıdaki mesaj gelinceye kadar:

Değerli Müşterimiz,
49896403 numaralı siparişinizde yer alan Arçelik 3280C Yeni Tiryaki Çay Makinesi adlı ürün hakkında 444 08 88 numaralı telefon üzerinden Arçelik firmasından talep etmeniz halinde tarafınıza gönderilecektir.
Ürünler kullanılmış olduğundan dolayı iade için ne yazık ki yardımcı olamamaktayız.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla.

Ben iade sürecinin başlamasını beklerken komik ve kendileriyle çelişen bir mesaj ile “kendilerince” konuyu kapamaya çalışıyorlardı. Buna istinaden aşağıdaki mesajı hızlıca kaleme alıp ilettim:

13.12.2016 08:07:13 tarih ve saatli iletinizde "49896403 nolu siparişinizde yer alan Arçelik 3280C Yeni Tiryaki Çay Makinesi-Gri ürüne ait iletmiş olduğunuz eksik aparatın temin edilmiştir. İlgili aksesuar satıcı firma tarafından ücretsiz olarak, 5 iş günü içinde Yurtiçi Kargo’yla sizlere gönderilecektir. Bu süreçte devam eden sorun olması durumunda bizlere bilgi vermenizi rica ederiz." olarak belirtmiştiniz.

Bugün ise bana Arçelik'i aramamı söylüyorsunuz.

1. Öncelikle ben bu ürünü içeriğinin eksik olması sebebiyle kesinlikle kullanmadım. Yani ürün kullanılmış değildir. Müşteri hizmetlerini her arayışımda da eksik parçanın giderilmesi için çok beklediğimi, 14 günlük iade süremin dolmasını kabul etmeyeceğimi söyledim. Telefon kayıtlarından da buna erişebilirsiniz. Zaten bu durumun iade süresini ve sürecindeki haklarımı kesinlikle etkilemeyeceğini müşteri temsilcileriniz de kabul etti.

2. Madem ilk mesajınızda ürün 5 iş günü içerisinde kargoya verilecekti, neden hala bana ürün gelmedi ve bugün beni Arçelik ile muhatap ediyorsunuz. Bu durumda benim herhangi bir kusurum yokken bu şekilde bir iş yükünü müşteriye nasıl yüklersiniz? Ayrıca bana gönderdiğiniz ilk mesaj hayal ürünü müydü?
Tüm bunları göz önünde bulundururak konuyu bir kez daha değerlendirmenizi önemle RİCA ederim.


Şimdiye kadar hepsiburada’dan herhangi bir mesaj gelmedi ama konuyu yakından takip edeceğim ve tarafıma yapılan asılsız bildirimler sebebiyle özür dileyip sorunu çözmek yerine beni bu şekilde ortada bırakan bu firmanın müşteri memnuniyetini mi kar maksimizasyonunu mu tercih edeceğini merakla bekliyorum. Yorum sizin…

26 Aralık 2016 Pazartesi

2016 Biterken

Bir yıl daha geride kalırken artık yeni yıl heyecanı iyice zirveye çıkıyor. 1 Ocak’ta büyüsü biter mi derseniz bence büyük olasılıkla o gün ya da ertesi gün yine sıradanlaşacak, bahsettiğim büyünün yerini günlük telaşeler alacak. Ama yine de yeni yıl bir şekilde sahip olduğu büyü ile yılın bu son günlerini heyecanla geçirmemizi sağlıyor. Mesela yeni bir defter ile başlayacağım yeni yıla, aylar önce aldığım parfümü de yeni yılda açacağım, hatta diş fırçamın başlığı da ay başında geldi ama onu da yeni yılın ilk gününde değiştirmeyi planlıyorum.

Yeni yıl için böyle ufak tefek planlar yaparken kafamda yeni hedefler, gönlümde yeni istekler var tabii ki. Yazarak bunların gerçekleşmesi için enerji yaratabilirim ama şimdilik bu konuda yazdıklarımı ya da yazacaklarımı buradan paylaşmak yerine kendime saklayacağım. Ancak 2016’nın bana öğrettiklerinden bahsetmeden edemeyeceğim.

Bu yıl dost bildiklerimi tanımam, kaybetmem için tecrübe kazandığım bir yıl olarak aklımda kalacak. İnsanlara güvenimi kaybettiğim, kırıldığım, üzüldüğüm, geçmişte “bence” güzel anılar biriktirdiğim kişilerin hayatımdan çıkıp gidişlerini şaşkınlıkla izlediğim bir dönem oldu ki adeta sudan çıkmış balığa döndüm. Belki uzun uzun yazılacak ya da yüzlerine söylenecek iki çift lafı buraya da taşımak lazım ama vicdanım o kadar rahat ki sonucun değişmeyeceği durumlar için çaba harcamaya değmez diyorum ve şu an dinlemekte olduğum keyifli müziği herhangi bir şekilde gölgede bırakmak istemiyorum.

2016’nın ileride oğluma anlatabileceğim nitelikte geride bıraktığı bir konu da 15 Temmuz’daki darbe girişimi ya da o dönem sıklıkla telaffuz edilen adıyla kalkışma idi. Sıradan bir Temmuz Cuma akşamında Okan’ın uyumasını takiben TV ve sosyal medya şeklinde salonda takılırken birden olaylar patlak verdi ve gece yarısı TRT’de darbe açıklaması, Tayyip Erdoğan’ın facetime ile Cnn Türk’e bağlanması ve camiden yapılan duyurular sıradışı bir tecrübe idi. Bakalım yıllar yıllar sonra o gece yaşananlar ve yaşanamayanlar Türkiye için nasıl yorumlanacak, hep beraber göreceğiz.

Bu yılın güzel yanları da vardı pek tabii ki. Mesela Marmaris’te yaptığımız tatil… Özellikle kalbimizi fetheden Selimiye’nin o sakinliği ve huzuru. Pek bi hoştu. Ne yalan söyleyeyim bu satırları yazarken bir mola alıp booking.com’dan Selimiye’de yeniden bir tatil için ne kadar bütçe ayırmak lazım bakmadan edemeyeceğim.

Dipnot: Yukarıdaki son paragrafı yazdıktan sonra o akşamı booking.com ve etstur sitelerinde tatil planları yaparak geçirdim, ardından hafta sonu geldi, onu doğum günüm takip etti. Doğum günümü kutladığım bu günün akşamında ise yatağımda biraz vücudum kırgın, boğazım yanarak bu satırları yazıp, biliyorum biraz havadan kalacak bu final paragrafı toparlıyorum. 2016’yı geride bırakıp, 2017’de yaşayacağımız güzel deneyimlere odaklanıyorum. Şimdi sessizlik lütfen…

2017 Oğlak Burcu Yorumları

Bir kaç yıldır blogumda Oğlak burcu için piyasadaki astrologların yıllık yorumlarını toplayıp karşılaştırmalı şekilde sizlerle paylaşıyorum. Bu geleneği bu yılda sürdürmek istedim. Bakalım 2017 yılı Oğlak burcu için nasıl geçecek? Umarım hepimiz sağlık, kariyer ve aşk konularında aradığımızı fazlasıyla buluruz.

Bakalım tablo ve yorumlar neler diyor?



Nuray Sayarı

2017 yılı her şeyin sizin lehinize çalışacağı bir yıl. Özellikle aile ve ikili ilişkilerinizdeki duyduğunuz endişelerle ilgili olumlu gelişmeler yaşayacaksınız. Bu yıl içinde hayatta daha büyük ve daha köklü şeyler yapabilmek içim ilham alacaksınız ve tüm yaratıcılığınızı dışarı yansıtacaksınız. Kişisel hayatınızdaki gerilimler ve çatışmalar olabileceği gibi bazı şeyleri dengelenmeyi öğrenmeniz gerekebilir. Daha iyi bir gelecek için 2017 yılına daha emin adımlarla gireceksiniz.

Bu yıl iş hayatınızda her zaman olduğu gibi güllük gülistanlık olamayacak. Zaman zaman her türlü çatışmalarla karşı karşıya kalabilirsiniz. İş hayatınızda sıkıntılı zamanlar sizi bekliyor. Uzun süreli izin alabilir veya iş değişikliği yapabilirsiniz. Bence bu yıl kariyer anlamında içgüdülerinize güvenin ve yeni bir çevre edinmeyi deneyin.

Aşk hayatınızda ise daha zenginleştirilmiş bir hayat sizi bekliyor. Evli olan oğlaklar özellikle eşlerinden olumlu yönde ilham alacaklar. Eşiniz net bir vizyona sahip olarak sizi önemli konularda kontrol edebilir. Diyalog ve fikir alışverişi olarak açık olun. İlişkisi olmayan oğlaklar yeni bir ilişki için kapılarını açıyorlar. Finansal olarak önceki yıllarda yapmış olduğunuz yatırımların getirilerini bu yıl alabilirsiniz. Pahalı zevkleriniz için harcamalar yapmamaya özen gösterin. Maddi plan yapın.

2017 yılın 2. yarısından itibaren mali anlamda büyüme yaşayabilirsiniz. Özellikle sağlık olarak yaşadığınız stresler nedeniyle bazı rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz. Meditasyon ve yoga gibi egzersizler yapmaya özen gösterin. Zihinsel endişe ve kaygılarınızın zihninizde dolaşmasına müsaade edersiniz rahatsız olacaksınız. Doğru enerjilere konsantre olun.

Rezzan Kiraz

Aşk hayatı: Evli olan çiftler 2017’nin başlarında gerilimli bir döneme girecek ve gizli olan ilişkileri nedeniyle sıkıntılı zamanlar geçirecekler. Bu dönemde evliliğinize sadık kalmanız yararınıza olacaktır. Yılı ilerleyen dönemlerinde ise, aşk hayatınızın hareketleneceği mutlu günler sizi bekliyor.

İş hayatı: İş hayatında ufak tefek olumsuzluklar yaşayacağınız bir yıl olsa da, genel olarak kariye yapabileceğiniz bir yıl olacak. Bu yıl iş hayatında fırsatlar ve sürprizler sizi bekliyor.

Sağlık hayatı: Oğlak burçlarını genel anlamda sağlıklı ve zinde bir yıl bekliyor olacak. Bu yıl diyet ve spor ağırlıklı geçireceğiniz dönemler sizleri bekliyor.

Şenay Yangel

Aşk: Eğer düzenli bir ilişkiniz var ise bu daha da güçlenecek, Fakat yalnız bir oğlak burcuysanız, uzun sürecek mutlu bir ilişkiye imza atabilirsiniz. Yeni bir aşk kısa zaman da kapınızı çalacak.

Para: Maddi açıdan ne rahat ne de sıkıntılı bir dönem geçireceksiniz. Fakat harcamalarınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Yaz zamanında yapacağınız harcamalarınıza dikkat etmezseniz birtakım problemler ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Sağlık: Kış hastalıkları ile mücadele edebilirsiniz. Bunun haricinde herhangi bir rahatsızlık görünmüyor. Fakat 2017 yılı ile birlikte sağlığınızdan şüphe duyabilirsiniz. Bu durum sonrasında bir takım sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu konuda daha dikkatli olmanızı öneriyorum.

Susan Miller

Parayı çok iyi yöneten oğlaklar, bu yıl da büyük paralar kazanabilecekler. Maddi açıdan rahat ve mutlu bir yıl sizleri bekliyor olacak. Aşk hayatınızda yeni bir partner ile tanışıp, evlilik kararı almanız mümkün. Ancak evli olan oğlaklar, yılın başlarında gizli ilişkilerinden dolayı sıkıntı yaşayabilirler.

Hakan Kırkoğlu

Bu yıl hem aşk hem de iş hayatında mutlu ve parlak bir yıl geçireceksiniz. Yılın başlarında yaşadığınız gizli ilişkiler açığa çıkabilir ve bu nedenle evliliğiniz bitebilir. Evliliğinize sadık olmanızda fayda var. Yılın ortalarından sonra güzel bir iş teklifi alabilirsiniz. Kariyerinizde yükseleceğiniz ve yeni aşklara yelken açacağınız bir yıl, sizleri bekliyor.

Zeynep Turan

Tutumlu olmaları ile bilinen oğlaklar, 2017 senesini çok kazançlı olarak geçirecekler. Özellikle iş hayatında yükselen oğlaklar, maddi olarak refaha kavuşacaklar. Aşk hayatlarında ise güzel bir yıl oğlakları bekliyor olacak.

16 Aralık 2016 Cuma

Neden Bimeks’ten Alışveriş Yapmamalısınız?

Bimeks Bilgi İşlem ve Dış Ticaret A.Ş. yani bizim kısaca “Bimeks” diye bildiğimiz “bilgisayarların, çevre donanımlarının ve yazılımların perakende ticareti” ile faaliyet gösteren firma ile yaşadığım olumsuz bir alışveriş sürecini minimum hasarla atlattıktan sonra hem yaşadıklarımı hem de neden bir daha Bimeks’ten alışveriş yapmayı tercih etmeyeceğimi ilan etmek istedim.


Öncelikle neden Bimeks’ten alışveriş yapmamalısınız? Çünkü…

İnternet sitesindeki (www.bimeks.com) ürünlerin fiyatları değişken. Bu değişkenlik bazen ilk fiyatın (indirime esas fiyat) değişmesine, bazen de ikinci fiyatın (indirimli fiyatın) değişmesine sebep oluyor. Şöyle ki, aşağıda detaylarıyla satın alma sürecimi açıklayacağım “JBL Charge 3 20w Bluetooth hoparlör”ün ilk fiyatı ürünü takip ettiğim yaklaşık 3 haftalık süreçte hem 649 hem de 749 TL olarak sergilendi. Bununla beraber, aynı ürünün farklı renkleri de aynı zaman diliminde bazen aynı ilk fiyat (tüm renkler 649 ya da 749 TL) bazen farklı ilk fiyattan (cam göbeği rengi “teal” 649 TL iken diğer renkler 749 TL idi) satışa sunuldu. Günün veya haftanın belirli saatlerinde kampanya olup, fiyatların düştüğünde ise işin rengi daha da ilginç bir hal alıyordu. Bu kez ikince fiyatlar aynı gün içerisinde belirli süreyle değişiyordu. Örneğin ben satın aldığım ürünü 430 TL’ye, daha sonra (bir önceki işlemden 3 iş günü sonra) arkadaşım 435 TL’ye, aynı arkadaşım 420 TL’ye (bir önceki işlemden 2 iş günü sonra) satın aldı. Tabi bu tutarlar ürünün bizim yakalayabildiğimiz dip fiyatlarıydı, fiyatın 500 TL civarında olduğu ya da hiç indirim olmadığı zaman dilimlerini de gözlemledim(k).

Yukarıda belirttiğim değişken fiyat politikasını lehinize çevirdiniz ve piyasa fiyatına göre uygun/rekabetçi bir seviyede dilediğiniz ürünü satın almış olabilirsiniz ki benim başımdan geçen olaydaki tecrübem tam olarak buydu. Ürün outlet ürün değildi ve buna rağmen internet üzerinde ve mağazalarda yaptığım araştırmalarda en iyi fiyata sahipti. Ancak siparişimden sonraki 3. iş gününde elime ulaşan (İnternet kayıtlarına göre ürün İzmir’de de vardı ama bana Adana mağazasındaki ürünü İzmir’e yolladılar, Cuma akşamı verdiğim sipariş Çarşamba Yurtiçin Kargo ile elime ulaştı.) ürün daha kutusundan çıkarıp power butonuna bastığımda çalışmadı. Şarjı yoktur diye şarja taktığımda çalışan bu ürünü o gün şarjda kullandım ama akşam eve gittiğimde şarja takılı olmadığı durumlarda kesinlikle çalışmadığını farkettim. Bu noktada akıllara klasik bir atasözü geldi: Ucuz etin suyu karar olur! Eşimin, arkadaşımın ve benim aklımıza aynı şüphe düştü; fiyatların piyasa altında olması acaba tamir edilmiş (refurbished) ya da bir başka şekilde sorunlu ürünlerin satılıyor olmasından kaynaklanıyor olabilir mi diye. Bu soruyu net cevaplayamıyor olsam da o akşam iade sürecini araştırıp ertesi sabah aksiyon aldım. İade etmeden önce her ihtimale karşı ürünün kutusundan iletişim bilgilerine ulaştığım ithalatçı firmayı da arayarak sorunumu anlattım ve ürünü çalıştırmak için herhangi bir hata ya da gözden kaçırdığım bir nokta olup olmadığını sordum. Karşımdaki teknik personel anlattığım konunun bir batarya problemini işaret ettiğini, ürün serisinde kronik bir sorun olmadığını ve değişim talep etmemi söyledi. Bu görüşme sonrasında müşteri hizmetleri ile görüşerek kayıt oluşturdum ve hemen kargo ile belirtilen şekilde gönderdim.

Müşteri hizmetleri için ayrı bir paragraf açmalıyım. Bimeks’in müşteri hizmetlerine 0850 222 50 22 numaralı telefon ile ulaşabiliyorsunuz. Ancak öyle her saat arayamıyorsunuz. Mesela sabah mesaileri 9’da başlıyor, 9 öncesinde aradığınızda da size 9’da aramanız gerektiği iletiliyor. Gün içerisinde aradınız diyelim, hiçbir zaman bir HepsiBurada.com’daki kadar hızlı müşteri temsilcisine bağlanamıyorsunuz. Satın alma ve iade sürecim esnasında defalarca kez müşteri hizmetlerini farklı zaman dilimlerinde aradım, en iyisinde 3. en kötüsünde 9. sıradaydım. Yaklaşık 5 dakika ile 14 dakika aralığında bekledim. Tarz olarak müşteri temsilcileri ile hiçbir zaman tartışma, polemiğe girme gibi bir yapım yoktur çünkü onların orada sadece işlerini yapan aracılar olduğunu bilirim ama benim hissettiğim Bimeks’te bu işi yapan temsilcilerin büyük çoğunluğu karşılarındaki müşteriyi anlamak, ona durumu açıklamak yerini sert bir ifadeyle konuyu kapatmayı tercih eden bir yaklaşımları olduğuydu. Haklı bir müşteri konumunda olmama rağmen Bimeks müşteri temsilcilerinin sert ve kapalı tavrı beni hiç memnun etmedi.
 

Madem bu içeriği hazırlayıp, yaşadığım bu olumsuz deneyimi sosyal medyada paylaşacağım, Bimeks’in sosyal medyayı nasıl kullandığını da sizlerle paylaşayım. Öncelikle değişim talebinde bulunmaya karar verdiğim ilk gün Bimeks’in kurumsal twitter hesabına (@bimekskurumsal) hem tweet hem de direct message atarak her türlü detayı paylaştım. Cep telefonumdan mesajların okunduğunu takip etmeme rağmen ilk günkü mesajıma hızlı cevap verilmiş ancak sonrasında sorunun çözülmesine yönelik aşamada mesajlarıma geç geri dönüş yapılmıştır. Bununla birlikte ürünün değişim değil de iade olacağı tarafıma twitter üzerinden DM ile bildirilmiş ve bu konunun detaylarının iletilmesi için kendilerine telefon numaramı göndermeme rağmen bana geri dönüş yapılmamıştır. Twitter’dan cevap beklediğim, müşteri hizmetleri hattında dakikalarca telefonun kulağımda kaldığı anlarda firmaya Facebook üzerinden ulaşmayı da denedim ama burada kurumsal  bir hesabı olmadığı için kendilerine yine erişemedim. (Facebook üzerinde bir Bimeks sayfası var ama resmi bir hesap değil - This unofficial Page was created because people on Facebook have shown interest in this place or business. It's not affiliated with or endorsed by anyone associated with Bimeks.)
 
 

Gelelim benim olumsuz bir müşteri deneyimi tecrübe etmemdeki en önemli etkene... Bimeks firmasına 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un Mesafeli Sözleşmeler başlıklı 48. Maddesine göre “Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.” şeklinde yasal düzenleme olması sebebiyle tarafıma ulaşan ayıplı malı iade değil de değişim talep ettiğimi hem müşteri temsilcisine, hem twitter üzerinden ilgili kişilere hem de ürünü gönderirken eklediğim bir dilekçe ile belirttim. Zaten Bimeks’in websitesinde de böyle bir hakkım olduğu firma tarafından da belirtilmişti. Buna rağmen, ürün firmanın eline geçtikten sonra tarafıma twitter üzerinden atılan mesaj ile “Volkan Bey, ürünün kapalı kutusu stoklarda tükenmiş olup, sadece teşhir ürünü mevcuttur. Kapalı kutu tükendiği için gönderimi yapılamamaktadır, iade işlemleriniz başlatılıcaktır. Bilgilerinize...Volkan Bey, ürünün kapalı kutusu stoklarda tükenmiş olup, sadece teşhir ürünü mevcuttur. Kapalı kutu tükendiği için gönderimi yapılamamaktadır, iade işlemleriniz başlatılıcaktır. Bilgilerinize... Volkan Bey, ürünün kapalı kutusu stoklarda tükenmiş olup, sadece teşhir ürünü mevcuttur. Kapalı kutu tükendiği için gönderimi yapılamamaktadır, iade işlemleriniz başlatılıcaktır. Bilgilerinize... Volkan Bey, ürünün kapalı kutusu stoklarda tükenmiş olup, sadece teşhir ürünü mevcuttur. Kapalı kutu tükendiği için gönderimi yapılamamaktadır, iade işlemleriniz başlatılıcaktır. Bilgilerinize...şeklinde bir bildirim aldım. Konuya ilişkin yukarıda da belirttiğim gibi mesaj atarak telefon ile bana bilgi vermelerini rica etsem de geri dönüş olmadı ve kendim hatta dakikalarca bekleyerek müşteri hizmetlerine ulaştım. Ürünü 430 TL’ye satın aldığımı, bu ürünün farklı renklerinin şu an Bimeks websitesinde mevcut olduğunu, farklı renkte bir ürün ile de değiştirilmesini kabul ettiğimi belirtmeme rağmen ürünün değişimini yapabilecekleri kapalı kutu ürünün ellerinde olmadığını söylediler. Telefon ile görüşürken önümde internet sitesinin açık olduğunu ve burada stok gözüktüğünü belirttiğimde ise satışı yapılan ürünlerin paketinin açılmış ya da tamir görmüş ürün olduğunu belirtti. Görüşme esnasında firmanın değişken fiyat politikası sebebiyle ürünün internet fiyatı 749 TL idi ve bu koşulda iade değil değişim konusunda kararlı olduğumu belirtmeme rağmen müşteri temsilcisi oralı olmadı ve iade için sürecin başlatıldığını söyledi. Bu noktada aklıma şu sorular geldi: Nasıl olurda internet üzerinde outlet olarak belirtilmemesine rağmen ürün stoğu var gözükürken müşteri hizmetleri yok diyebiliyor? Ürünün fiyatının 420 TL’den 749 TL’ye yükselmiş olması ürün stoğunun olmamasına sebep olmuş olabilir mi? Madem internet üzerinde gördüğüm ürünler kutusu açılmış, tamir görmüş ürünlerdi, benim satın aldığım ürünün de satış anında böyle belirtilmemiş olmasına rağmen bunu kim teyit edebilirdi?

Nitekim ürünü satın aldığım ilk gün ofiste elektriğe takılı iken çalıştığı anlarda sesini ve fiyat performansını beğenen bir arkadaşım aynı günün (Çarşamba) akşamı üründen sipariş verdi ve ürün eline kapalı kutuda Cuma günü ulaştı. Benim de Cuma günü ürünün değişiminin red olması ve bu ürünü çok istemem sebebiyle sağolsun 439 TL’ye (değişken fiyatlı mal bedeli 435 TL + paketleme bedeli 4 TL) satın aldığı ürünü aynen bana sattı ve kendisi de o haftasonu yine Bimeks internet sitesinden 420 TL’ye aynı üründen sipariş verdi. Bu farklı fiyatlama politikası sebebiyle sırasıyla 430, 435 ve 420 TL’ye 3 kere JBL Charge 3 Bluetooth hoparlör satın almış olduk. Tabi bu işlemleri yaparken ürün 649 ve 749 TL seviyelerini de gördü. Neyse ki elimizdeki 2 ürün bugün itibariyle sağlam çalışıyor. Direk mesaj ve telefon ile tacizlerim sonucunda ürün iadesinin kesinleştiği bildirimini aldığım Cuma gününü takip eden Salı günü kredi kartıma iade işlemi de gerçekleştirildi. Umarım bir kez daha da Bimeks ile bir sorunla karşı karşıya kalmam.

Neden Bimeks’ten alışveriş yapmamanız gerektiğini yukarıda uzun uzun açıkladıktan sonra bir kez daha özetlemek gerekirse;
  • Değişken fiyat politikası sebebiyle olası bir zarar etmemeniz
  • Ayıplı üründe değişim yapmıyor olmaları
  • İade/değişim sürecinde muhataplara erişmenin zorluğu
  • Erişilen kurumsal kanal yöneticilerinin (müşteri temsilcileri ve sosyal medya hesap yöneticileri) ilgisiz tavrı
sebepleri ile Bimeks’ten alışveriş yapmamanızı öneririm.

Peki ben neden Bimeks'ten alışveriş yaptım?
  • Öncelikli sebep diğer firmalara göre uygun fiyat sunuyor olmasıydı. Satın aldığım akşam HepsiBurada, Gittigidiyor, N11, Media Markt, Vatan Bilgisayar websitelerindeki fiyatlar ile karşılaştırdığımda en iyi fiyat Bimeks’teydi. Kargo ücreti olmaması ve taksit imkanı da cabasıydı.
  • Bimeks’in Borsa İstanbul (BİST)’a kote olmuş bir firma olması, kurumsal imajı sebebiyle daha önceden alışveriş yapmasam da bana o gün güvenilir gelmiş idi.
Özetle müşteri memnuniyeti adına sıkıntılı ve ürün kalitesi adına da riskli bir satınalma deneyimi yaşamak istemiyorsanız Bimeks’ten alışveriş yaparken yukarıda paylaştığım tecrübelerimi gözönünde bulundurarak alışveriş yapmadan önce iyi düşünmenizi ve mümkünse alışveriş yapmamanızı öneririm.

25 Kasım 2016 Cuma

Binek Araçta Yeni ÖTV Oranları

Bir süredir binek araçlardaki ÖTV oranlarının değişeceği konuşuluyordu. 24 Kasım'da Bakanlar Kuruluna değişiklik için yetki verildi ve 25 Kasım sabahı Resmi Gazete'yi kontrol ettiğimizde karşımıza yeni oranlar çıktı.


Özellikle yıl sonunda firmaların en rekabetçi fiyatlarını sunduğu ve satış hedeflerine ulaşmak için müşterilerini cezbettiği içinde bulunduğumuz dönemde kafalar bir hayli karışacak. Çünkü yeni sistem ÖTV matrahında bayinin yapacağı indirimle uygulanacak ÖTV oranında ciddi değişiklikler getirebiliyor. Kararın yayımlandığı sabahın 6'sında bu konuyu kendimce kıyaslayarak ele aldım ama Türk halkı bu konuda daha çok yorum ve dahiyane fikir üretir.

Bazı Mal ve Hizmetlere Uygulanan Katma Değer Vergisi Oranları ile Özel Tüketim Vergisi Oranlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Karar'a göre oluşan karşılaştırmalı tablo aşağıdaki gibidir:

87.03 GTİP numaralı mallar 24.11.2016 tarihi itibarıyla 25.11.2016 tarihi itibarıyla
Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyenler 45% 60%
Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen fakat 2000 cm3'ü geçmeyenler     
Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 KW'ı geçip motor silindir hacmi 1800 cm3'ü geçmeyenler 45% 60%
Diğerleri 90% 110%
Motor silindir hacmi 2000 cm3'ü geçenler     
Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 100 KW'ı geçip motor silindir hacmi 2500 cm3'ü geçmeyenler 90% 110%
Diğerleri 145% 160%
Yukarıda belirtilen vergi oranları 25.11.2016 itibarıyla aşağıdaki şekilde uygulanır.
Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyip;    
ÖTV matrahı 40.000 TL'yi aşmayanlar için   45%
ÖTV matrahı 40.000 TL'yi aşıp 70.000TL'yi aşmayanlar için   50%
Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen fakat 2000 cm3'ü geçmeyenlerden;    
ÖTV matrahı 1000.000 TL'yi aşmayanlar için   100%
Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 KW'ı geçip motor silindir hacmi 1800 cm3'ü geçmeyenlerden;    
ÖTV matrahı 50.000 TL'yi aşmayanlar için   45%
ÖTV matrahı 50.000 TL'yi aşıp 80.000TL'yi aşmayanlar için   50%
Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 100 KW'ı geçip motor silindir hacmi 2000 cm3 ila 2500 cm3 arasında  olanlardan ÖTV matrahı 100.000 TL'yi aşmayanlar için   100%

19 Kasım 2016 Cumartesi

Kehanet: Seneye Maaşınız Düşecek

Peşin peşin söyleyeyim, kahin değilim ama bir kehanetim var: 1 Ocak 2017’den itibaren maaşınızdan elinize geçen tutar azalacak. Bunun satın alma gücü, artan kurla falan da bir ilgisi olmayacak. Tamamen yapılan bir kanun tasarısından kaynaklanarak maaşınız azalacak. Bu kehanetimin gerçekleşmesi için üç ön koşul var:
  • Tasarının kanunlaşması 
  • İşvereninizin maaşınızı aynı tutması
  • Brüt maaşınızın aylık prime esas kazancın üstünde olması (2016 için 10.705,50 TL)

TBMM Başkanlığı’na 27.10.2016 tarihinde gelen “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı” ile günlük brüt asgari ücretin 6,5 katı olan sigorta primine esas günlük kazanç üst sınırının, günlük brüt asgari ücretin 7,5 katına yükseltilmesi öngörülmektedir.

Peki bu maddenin gerekçesi nedir? Şöyle belirtilmiş:

Sigortalılar için belirlenen brüt asgari ücretin 6,5 katından fazla kazancı olan sigortalılardan daha fazla prim tahsil edilerek hem bu sigortalıların daha fazla aylık ve gelir alması, hem de Sosyal Güvenlik Kurumunun prim gelirlerinin artırılması amaçlanmaktadır.
Şimdi kanun metnini biraz deşifre edip hayatımıza ne getiriyor anlamaya çalışalım…

2016 yılında prime esas kazanç tutarı şöyle hesaplanıyordu:

Brüt Asgari Ücret (aylık): 1.647 TL

Günlük Asgari Ücret: 1.647 / 30 = 54,9 TL

Günlük Prime Esas Kazancın Üst Sınırı: 54,9 * 6,5 =356,85 TL

Aylık Prime Esas Kazancın Üst Sınırı: 356,85 * 30 =10.705,50 TL

Eğer kanun tasarısı geçerse ve brüt asgari ücrette değişiklik olmazsa;

Günlük Prime Esas Kazancın Üst Sınırı: 54,9 * 7,5  = 411,75 TL

Aylık Prime Esas Kazancın Üst Sınırı: 411,75 * 30 = 12.352,50 TL

olacak.

Tavana kadar olan ücretlerde ücret üzerinden yüzde 14 SGK primi ve yüzde 1 de işsizlik sigorta primi olmak üzere toplam yüzde 15 oranında SGK kesintisi yapılmaktadır.

Asgari ücrette değişiklik olmadan bu tasarı kanunlaşırsa, maaşı sigorta prim tavanı üzerinde olan çalışanın eline geçecek maaş 247,05 TL azalacaktır. (12.352,50 - 10.705,50 = 1.647 * %15 = 247,05 TL)

Asgari ücrette de enflasyon etkisiyle bir miktar artış olacağını düşünürsek, yukarıda bahsettiğim SGK kesintileri daha da artacaktır. Dolayısıyla artan kesinti tutarı elinize geçen net maaşı azaltacaktır.

Artan kurla geçen yıla kıyasla satın alma gücünüzün ne kadar azalacağı konusuna ise moralinizi bozmamak için hiç girmeyeceğim…

PS-1. Bu içeriği yayımladıktan sonra sevgili arkadaşım, dostum Furkan Tüzün bana ulaşarak 4. şart olarak brüt maaş üzerinden çalışıyor olmanın gerektiğini hatırlattı. Kesinlikle çok haklı. 9 yıldır maaşlı olarak çalışan biriyim ve hep brüt maaş üzerinden sözleşme imzaladığım için, net maaş bana biraz uzak kalmış, bu nedenle atlamışım. Pek tabii ki net maaşta çalışan değil işveren bu maliyete katlanır.

PS-2. Bugün (24.11.2016) “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” Resmi Gazete’de yayımlandı. 

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/11/20161124-8..htm

Buna göre:

31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 82 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “6,5” ibaresi “7,5” şeklinde değiştirilmiştir.

Buna göre, 2017 yılında asgari ücret artışı yapılmadığını varsaydığımızda dahi SGK tavanı 12.352,50 TL’ye yükselmektedir.

Bu yükseliş, bahsettiğim SGK maliyetlerinin yükselmesine sebep olacaktır.

24 Ekim 2016 Pazartesi

Sana Neşe Vermeyeni Başkasına Ver

24 Ekim tarihinde Nil Karaibrahimgil'in köşesinde yazdıklarından alıntılarım buraya da taşıyorum ki hem ben hem de okuyucum bir kez daha düşünsün, bir tane daha alırken ve yine de alacaksa bir tane de vermeyi aklına getirsin...


Kimsenin çok şeye, ‘bir tane daha’ya ihtiyacı yok. İnsan büyüdükçe anlıyor, dükkanlarda aradığının başka şey olduğunu. Kasada, parası neyse verdikten sonra, kolaycacık senin olan bir şey, eve götürene kadar eskiyor zaten. İhtiyaç için almak başka. Onu ayırıyorum. Lafım, ‘bitandaa’lara. 


Kendim için başlattığım bu ‘bitandaa’sız dünyayı, oğluma öğretiyorum. Kamyon isterse, senin kamyonun var diyorum. Elindekini sevmeyi, onunla bıkmadan yüzbinlerce kere oynamayı öğrense harika olmaz mı? Yeninin kokusunun müptelası olmasa. 


Bir arkadaşım evine gelen misafiri anlattı. Anne oğul gelmişler. Oğlan bir buçuk saat bir iple -evet ip- oynamış. O ip, ev olmuş, TIR olmuş, yol olmuş... Kim bilir neler olmuş. 


Geçenlerde, elini araba yapmış yokuşları çıkan Aziz Arif’in eline araba tıkıştırırken yakaladım birini. Yapmayın dedim. Onun arabası var. Araba eksiği olsaydı emin olun söylerdi. 


Özellikle çocuklara, minicik yaştan, ‘bitandaa’sız yaşamayı öğretmemiz lazım. 

Ne bizim ne de üzerinde yaşadığımız güzel dünyamızın bitandaa’yla baş edecek kaynağı yok. O bitmez, doymaz bir şey. 

 

Bu yaz, arkadaşımın 5 yaşındaki oğlu bana dönüp ‘you get what you get/ and you dont get upset’ (aldığını alırsın ve hayal kırıklığına uğramazsın) dedi, tekerleme gibi tonlayarak. Okulda duymuş. Herhalde oyuncakların, evdeki gibi sadece onların değil, başkalarının da olduğu gerçek dünyaya hazırlık için öğretmişler. Bir iç disiplin tekerlemesi, cebinden çıkarıp hatırlaman için. 


Bir şeyi alıyorsan, bir şeyle vedalaşacaksın. Ancak böyle boğulmadan yaşayabilir, hatta belki bir gün suluboyaya başlayabilirsin. Marie Kondo’nun ‘Hayatı sadeleştirmek için, derle topla rahatla’ kitabında dediği gibi, eşyanızı elinize alıp ‘bu bana hala neşe veriyor mu’ diye sormak en iyisi. Var mı artık sana neşe vermeyenin, başkasına vermesi gibisi?

22 Ekim 2016 Cumartesi

Masterpiece Hatırası

21 Ekim Cuma akşamı işten çıktım, servise bindim, önce arkadaşımla bir yemek yedim, ardından da yıllar sonra resim yaptım. Hafif müzik ve keyifli sohbet eşliğinde adeta ruhumu dinlendirdim. O anlardan bakın geriye neler kalmış...

Bu arada merak edenlere ve özenenlere de detaylı bilgi için gelsin:
http://www.studiomasterpiece.com/






 

İletişime Dair İpuçları (Astro İletişim)

20 Ekim 2016 akşamı Philsa Philip Morris kişisel gelişim kulübü (Karma) olarak Işın Kemancı Işıklar’dan Astro İletişim konusunda bir bilgilendirme sunumu aldık. Işın Hanımın, iletişimin motivasyonumuzu direk etkilediği ve iletişim kurarken yaşanan sorunların mutluluğumuza etki yaptığını belirterek başladığı sunum astroloji gibi yakın olmadığım bir alanda bana ve katılımcılara yeni ufuklar açtı. Kendimizi anlamamıza yarayan doğum haritasını kişinin kendinin kullanım kılavuzu olduğunu ifade eden Işın Hanım; 4 elementin her insanda farklı derecede mevcut olduğunu söyledi.
Blog'uma içerik hazırlamak için notlar aldım.
 
Hemen hatırlatayım, söz konusu olan dört element: ateş, toprak, hava ve su. Her grupta üç burç bulunur. Kişinin hangi gruba ait olduğu bilinirse temel kişilik özelliklerinin daha iyi anlaşılabildiği varsayılır. Ateş burçları; Koç, Aslan ve Yay'dır. Toprak burçları; Boğa, Başak ve Oğlak'tır. Hava burçları; İkizler, Terazi ve Kova'dır. Su burçları; Yengeç, Akrep ve Balık'tır.
 
Sunumu bir Oğlak (Toprak elementi) olarak dinleyip kendi hayatımda ve ilişkilerimde kullanabileceğim bilgileri not alırken, diğer element gruplarıyla iletişimde de nelere dikkat etmem gerektiğine önem verdim.

Sunum esnasında konuları ve özellikleri çok daha detaylı işlesekte günün sonunda Işın Hanım bu içerikten ticari kazanç elde ettiği için (kendisinin bu konudaki nazik geri bildirimi sonrasında) aşağıda her maddeyi 3 kalemde gösterecek şekilde belirtmeye çalıştım.
Önce toprak elementinin genel özellikleriyle başlayalım:
  • Maddi ve manevi güvenceye önem verir
  • Ayakları yere sağlam basar, gerçekçi
  • İnatçı
Peki toprak grubunun gündelik hayattaki genel cümleleri nelerdir?
  • Sabırlıyım, beklerim.
  • Bize ne kazandıracak?
  • Uyum, huzur ve konfor olsun.
Bir de toprak grubunun nelere dikkat etmesi gerektiğine bakalım… Yeri geldiğinde toprak’ın kendine bu soruları sorması ilişkilerinde faydalı olacaktır:
  • Gerçekten objektif miyim?
  • Aşırı inatçılık ve sabit fikirlilik yapıyor muyum?
  • Konforumdan vazgeçmemek için değişikliklere direniyor muyum?
Gelelim toprak grubu ile iletişim kurarken dikkat edilecek noktalara:
  • Konunun çerçevesini net çizin.
  • Sizi sabırla dinleyecek biri var karşınızda.
  • Durumun kar/zarar analizini yapın.
Gelelim eşimin grubu olan Ateş’e (Koç, Aslan, Yay). Ateş grubunun genel özellikleri:
  • Hevesli, enerjik ve çoşkulu
  • Yaratıcı
  • Cesur, kendine güvenen
Peki ateş ile iletişime dair ne gibi ipuçlarımız var:
  • Aşırı ayrıntıya girmeyin
  • Konuyu eğlendirerek coşkulu anlatın
  • Riskler içeren kısımları belirtin
Eşimden sonra şimdi de sıra oğlumda. Kova burcu olan oğlum hava (İkizler, Terazi, Kova) grubunda. Bu grubun genel özellikleri şu şekilde:
  • Entelektüel
  • Soru soran, analiz ve tahlil eden
  • Maymun iştahlı
Zaten sürekli oyuncak isteyen oğlumun ne kadar maymun iştahlı olduğunu ben biliyordum da, bir de sunumda teyit etmiş olmak iyi oldu. Gelelim hava ile iletişimde dikkat edilmesi gereken konulara:
  • Yapabiliyorsanız ince espriler yapın
  • Adil ve diplomatik olun
  • Konuşturun
Son olarak da su ile iletişimde nelere dikkat etmeliyiz bir de ona bakalım:
  • Kol kanat geren korumacı yönleri harekete geçirin
  • Duygularını gözardı etmeyin
  • Empati yeteneğini harekete geçirin
Sunumun mesajını özetleyecek olursak, hepimiz bir bütünün parçasıyız ve bir arada olduğumuzda anlam buluyoruz. İletişimde bu tip ipuçlarını fırsat buldukça kullanmalıyız ki daha sağlıklı iletişim kurabilelim. Unutmayın ki iletişim bir güçtür!

11 Ekim 2016 Salı

Starbucks'ta İnsani İlişkiler Yaşıyor

Blogumda yeri geldiğinde rahatsız olduğum, şikayet ettiğim firmalara yer verdiğim gibi teşekkür edip memnuniyetimi paylaşmak istediğim firmalara da yer veriyorum. Bu kez şanslı firmamız Starbucks Mavi Bahçe şubesi...

Pazar günü öğle vakti uzun bir kuyruk sonrası kasada işlemi yaparken, kredi kartı onayını beklediğimiz o kısa sürede kasiyer arkadaşın yüzüme bakarak samimiyetle hal hatır sorması ve kısa sohbeti insani ilişkiler adına çok hoştu. Benim hem diğer Starbucks mağazalarında hem de başka kahvecilerde pek karşılaşmadığım bir durum olduğu için kahvelere şeker alırken bölge müdürünün kartvizitini de alıp bu olumlu durumu bir mail ile kendisiyle de paylaşmak istedim.

---------------------

To: Umut Erdanay <umut.erdanay@alshaya.com>
Subject: 9 Ekim 2016 - Mavibahçe Starbucks

Merhaba Umut Bey,

9 Ekim 2016 Pazar günü saat 12:15’te Mavi Bahçe Starbucks’ta ailemle kahve alırken kasa görevlisi arkadaşın (sanırım Emrullah Bey) tüm yoğunluğa rağmen içtenlikle hal hatır sorması son derece hoşuma gitti. Bostanlı mağazanızda göremediğim sıcaklığı ve yakın ilgiyi Mavi Bahçe’de görmüş olmak müşteri deneyimi adına memnuniyet vericiydi. Bu konuda olumlu geri bildirimimi iletmek isterim.

İyi çalışmalar dilerim.

Saygılarımla, Best Regards

Volkan YORULMAZ

-------------------------

Bu mailin ardından aşağıdaki geri dönüşü almak da güzeldi:

-------------------------

Volkan bey merhaba

Yaşadığınız bu güzel deneyimi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim

Amacımız tüm mağazalarımızda misafirlerimizin gündelik yaşantılarını zenginleştiren deneyimler sunabilmek , Mavi Bahçe mağazamızda bunu başarabildiğimizi görmek çok sevindirici

Partnerlerimiz ile ilgili güzel düşüncelerinizi hem mağaza hemde operasyon yönetimi ile paylaşacağımı bilmenizi isterim

Sizi mağazalarımızda ağırlamaktan her zaman memnuniyet duyarız

Saygılarımla

Umut Erdanay

Bölge Müdürü | Starbucks Coffee

Shaya

-----------------------------

Müşteri memnuniyeti adına olumlu olan bu tecrübeyi paylaşırken, bu gibi örnek olayların giderek artmasını da temenni ederim. Böylelikle iki taraf da kazanan olur ve kurulan ilişki uzun ömürlü devam eder.

Google adsense

Analytics