14 Ocak 2024 Pazar

Bir Velinin Özel Okul Planlaması

14 Ocak 2024 Çevre’ye Kabul Sınavı
14 Ocak 2024 Çevre’ye Kabul Sınavı
Bu Pazar sabahı kahvemi yudumlarken kafamda oğlum için yapacağımız okul tercihi var. Az önce eşimle beraber Okan’ı sınava gireceği Çevre Koleji’ne bıraktık. Eve yakın olduğu için bugün sınav süresini evde değerlendiriyorum. Dün ise Bilfen Koleji için yine eşimle Çamlıca’daydık. Acıbadem tarafında bir kahvede vakit öldürürken Okan sınavda terliyordu. Dün akşam üzeri Bilfen’den sınavda başarılı olduğuna dair bilgiyi telefonda aldık. Tabi bu bilgi tek başına bir anlam ifade etmiyor çünkü eğitimin bedeli önümüzdeki hafta başı ayrı bir arama ile paylaşılacakmış. Daha önümüzde Işık ve Bahçeşehir okullarının da sınavları var. Bazısı sınav sonucuna göre burs veriyor, bir çoğu da sınavın sadece okula kabul için yapıldığını söylüyor. Eğitimin bedeli, servis ücreti, yemek ücreti, KDV oranı, ödeme planı ve varsa burs ihtimali derken ciddi bir planlama yapmak gerekiyor. Daha buna bir de okulun sundukları ve sizin ne aradığınız kriteri de var, bazı okullar akademik yönde yetiştirip sınava yönelik hazırlarken bazıları da sosyal deneyimleri konusunda yatırım yapıyor. Hepsini alt alta toplayıp mevcut bütçe ile hedefe en uygun kararı vermek için ciddi kafa yormak gerekiyor. Bir de bunu Türkiye gibi yarını öngöremediğimiz bir ülkede beyaz yakalı olarak çalışırken planlamak daha zor. Allah yardımcımız olsun. Geçen hafta da aslında biraz bu konulara girmiştim, hatırlamak için buyurun.

13 Ocak 2024 Bilfen Çamlıca Hatırası
13 Ocak 2024 Bilfen Çamlıca Hatırası


Anlaşılan o ki önümüzdeki haftadan itibaren özel okul fiyatlarını yavaş yavaş resmi olarak duymaya başlayacağız ama bir de sosyal medyada gayriresmi, duyuma dayalı fiyatlar var. Ara sınıflar için fiyat artışı yönetmelikte düzenlendiği için durum daha şeffaf ama bizim gibi yeni başlangıç yapan 1., 5. ve 9. sınıflar için ortam tam anlamıyla bilgi kirliliğinden ibaret. İstanbul okulları için 500-600 bin TL’ler konuşuluyor ki pek çok okulun 2023-2024 eğitim ücretlerini websitelerinden kontrol ettiğimde bu artışlar %100’ün kesinlikle üstünde. Bu durum beni rahatsız ettiği için çok da geç olmadan CİMER’e hafta içerisinde bir şikayet başvurusu yaptım. Milli Eğitim Bakanlığı’na iletilmek üzeren gönderdiğim başvurudan bir sonuç çıkarma bilinmez ama ben ne olur ne olmaz diye Twitter’dan Hazine ve Maliye Bakanı’mıza kadar yazdım.

Bireysel olarak yapılan bu hareketlerden bir şey çıkacağını sanmam çünkü fiyatları eleştirenler olsa da talep hala var. Dün Bilfen sınavında 5. Sınıf için Çamlıca okuluna 10 öğrenciden 26 sınıfta toplam 260 öğrenci girerken, bugün Çevre Koleji’nde 5. Sınıf sınavına girecek öğrencilerin listesinde 905 aday öğrenci vardı. Bu talep fiyatlar açıklandıktan sonra ne seviyeye gelir bilinmez ancak kapasitenin ve sınavda da başarı aranacağı için özel okulların sınıfları/kontentanı doldurmak konusunda çok sıkıntı yaşamayacağını düşünüyorum.


Düşündüğüm bir başka konu da sonraki senelerdeki fiyat artışları. Ara sınıflardaki artış, yönetmeliğe göre ((ÜFE+TÜFE)/2) + 5 oranı ile kısıtılı olduğu için ve bu oranı TUİK açıkladığı için önümüzdeki yıllarda artışlar limitli kalabilir ve bu velilerin lehine olur. Ancak tamamen buna güvenip yola çıkmak da üzebilir çünkü bir sabah kalktığınızda yönetmelikteki o maddenin değiştiğini görebilirsiniz.

Bir başka konu da eğitim ücretinin gelir vergisi beyannamesi ile indirim konusu yapılabilmesi… Konuyu benim gibi beyaz yakalılar için değerlendirecek olursak, belli bir tutar üzerinde yıllık ücret geliriniz varsa beyanname üzerinde eğitim ücretleri indirim konusu yapabiliyorsunuz. Ancak vakıf okulları bu kapsamda değil. Alın size hesap kitap yaparken dikkate alacağınız bir husus daha.

Özel Okul Fiyatları Konusunda Farkındalık Çalışması
Özel Okul Fiyatları Konusunda Farkındalık Çalışması
Anlaşılan o ki 2024’ün Ocak ve Şubat ayı aile gündemimiz okul tercihi ile geçecek. Bu arada hafta içerisinde bu konuda attığım twite birisi “gitme abi” yazmıştı. Zaten ilkokulu devlet okulunda okumuş oğlumu iyi bir devlet lisesine gönderebilmek için ortaokulda iyi bir özel okula göndermeyi planlıyorum. Yani biz de bu özel okullara gereğinden fazla gitmeye gönüllü değiliz. Umarım çok uzun süreli özel okul velisi olmayız.

Tüm çocuklarımız için en iyisi olsun…

Hikayenin devamı için: https://volkanyorulmaz.blogspot.com/2024/02/nasl-ozel-okul-velisi-oldum.html

---
Son olarak detay isteyenler için ufak tefek notlar:

Artış konusundaki düzenleme: Ara sınıflarının eğitim ücreti belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret, okulda devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınır. Yönetmelikte yer verilen ifadeye göre, "bu ücretlere [(bir önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE+bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2]+5 oranından fazla artış yapılamayacak."

Eğitim ücretinin vergiden indirimi konusu: Beyanname veren bir mükellef kendisi, eşi ve küçük çocukları için yapmış olduğu eğitim harcamalarını aşağıdaki şartlar dahilinde vergi matrahından indirebilecektir.

– Beyan edilecek gelirin %10’luk tutarını geçmeyecek,

– Çocuk için yapılacak eğitim harcamasının matrahtan indirilebilmesi için çocuğun 25 yaşını doldurmamış olması gerekecek,

– Harcama Türkiye’de yapılacak,

– Harcamanın yapıldığı eğitim kurumu gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olacak,

Gelir Vergisi mükelleflerince yapılmış olan eğitim harcamaları fatura ve benzeri belgelerle tevsik edilmesi şartıyla yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden indirilebilir.

Burada önemli olan husus, beyanname veren mükelleflerin bu indirimden yararlanabilmesidir, örneğin beyanname vermek durumunda olmayan ücret geliri elde eden bir ücretli düzenleme kapsamındaki eğitim harcamalarını ücret matrahından indirim konusu yapamayacaktır.

6 Ocak 2024 Cumartesi

Bir Kahve Molası

Yeni yılın ilk haftasını geride bıraktım. Ne haftaydı ama…Kafa olarak zorlu olacağına hazır olsam da sandalyeye yapışıp kaldığım, tek aramın tuvalet, yemek ve bir kaç sefer Okan’ı okula bırakma ya da kurstan alma ile kısıtlı olduğu bir dönemdi. İşin beni endişelendiren tarafı pek çok yabancının 8 Ocak’a kadar Christmas tatilini sürdürüyor olması. Bakalım herkes tam gaz mesaiye dönünce yağan mailler sonrası nasıl olacak durumlar. Neyse, değiştiremeyeceğim şeyler için endişelenmeyi bırakıp yola devam etme zamanı.

Bu Cumartesi sabahı Caddebostan EspressoLab’da oturdum, bu satırları yazıyorum. Şirketten aldığım 10. yıl kıdem ödülünün katkısı ile aldığım MacBook’umu sırt çantama atıp geldim. Bizimkiler sınıf öğretmenleri ile beraber veli kahvaltı organizasyonuna katılınca benim için de bir kaçamak ihtimali doğdu ve böyle değerlendirdim. Çevremde pek çok genç profesyonel var ve sabah koşu aktivitesi üzerine burada sosyalleşmeye devam ediyorlar. Gürültü biraz artınca arka fonda çalan müziği artık hiç duyamıyorum, en iyisi kendi müziğime geçeyim diyerek kablolu kulaklıklarımı takıyorum. Bu aralar kablosuz kulaklık almak konusunda bir arayışım var ama bunu düşük bütçe ile fiyat/performans ürünü arayarak yapmak süreci uzatıyor. İhtiyaç mı yoksa istek mi sorusuna verdiğim cevap bu satınalma sürecini ertelememe neden olurken artan fiyatlara karşı artacağını bildiğim fiyatlar gerçeği de aklımda. 


Normalde blogumda kendi ekonomik koşullarımı rahat paylaşabilen biri değilim ama artık ülkenin ekonomik şartları o kadar zorluyor ki… Pek çok kişiye göre şükretmesi gereken biri olmama rağmen bireysel finansallarımı düşünmediğim gün yok gibi. Oğlumun ilkokulu bu yıl bitiriyor olması ve ondaki ışığı görmemiz bizim de ona iyi bir yatırım yapmamızın gerektiği gerçeğini yüzümüze vuruyor. Bu durumda akla ilk çözüm özel okul geliyor. Geçen seneki fiyatlar üzerinden resmi enflasyon oranı ile fiyatı hesapladığımda bu işe soyunabilirim diye düşünürken bugünlerde velilerden ve sosyal medyadan edindiğimiz bilgilere göre resmi enflasyon oranı ile alakası olmayacak artışlar gündeme gelecekmiş. Hal böyle olunca ilk yüze x öğrenci soktuğunu ilan eden marka okullar yerine alternatiflere de bakmaya başladık. Tabi bu da ucuz etin suyunu aklıma getiriyor ve öğretmenin mutsuz olduğu, kafasında ay sonu hesabı yapacağı bir ortamda çocuklara ne kadar verimli olabileceğini düşündürüyor. Diyeceğim o ki, düşünecek çok şey var, bulunacak çok cevap.

Düşünme demişken, Aralık ayında şirketimizdeki yabancı yöneticilerden birinden mentörlük almaya başladım. Şu ana kadar iki toplantı yaptık ve bende güzel bir ufuk açtı. Ona iş yükünden, kendimi güncellemeye vakit ayıramadığımdan bahsettiğimde bana düşünce yapımı değiştirmeyi ve elimdeki işlerle ve veriyle uğraşırken sorgulamamı, bunun ekstradan nereye dokunduğunu, ne etkisi olduğunu, ne mesaj verdiğini sorgulamamı söyledi. Bu mesajı okuduğunuzda beni kariyerinin başında bir analist sanmanızı istemem ama bazen hepimiz bazı düşük katma değerli işleri yaparken sadece rutinin bir parçası olarak, tekrar eden bir iş olarak görüp yapıp tik atıp kurtulmak istiyoruz. İşte belki oralardan cevheri çıkarmak kariyerimizdeki bir sonraki adımı hazırlayacak. Yaparken sorgulamak lazım. Opel’de çalışırken bir yöneticimin söylediği gibi, yan masada neler oluyor bilmek lazım. Bizim elimizdeki bir verinin bizden önceki ve sonraki masaya nasıl bir mesaj verdiğini anlarsak ve buradan aksiyon alınabilir mesajlar çıkarırsak bizim hakkımızda karar alacak olan kişiler için önemli sinyaller çakmış oluruz.

İşte bir filtre kahve eşliğinde rahat bir sandalyeye oturup şöyle kafamı rölantiye alıp içimdekileri döktüğümde bunlar döküldü benden bu sabah. Şimdi biraz takip ettiğim bloglardan beslenme zamanı. Yolculuğun tadını çıkarmaya devam…



Bu arada, 2024 yılına henüz yeni girmişken yeni yıldan beklentilerimi de şuraya bırakayım: Volkan Yorulmaz: Hoşgeldin 2024: Yeni Yıldan Beklentilerim

PS. Bu içeriği tamamladığım günün öğleden sonrası itibarıyla artık benim de bir bluetooth kulaklığım var.

1 Ocak 2024 Pazartesi

Hoşgeldin 2024: Yeni Yıldan Beklentilerim

Yeni yılın ilk gününde bazı rutinlerim var. Güzel bir kahvaltı, sonra düzenli ödemelerimi takip ettiğim Excel tablomun Google Spreadsheets'te güncellenmesi ve tabii ki blog içeriği ile yeni yıl motivasyonumu artırmak bu rutinin temel taşları.

Az önce Google Play Books'ta yayınladığım kitaplarımla ilgili gelen bir blog yorumunu da cevaplarken aslında pek çok kişinin de yeni yılda benzer motivasyona sahip olduğunu tahmin etmek hiç de güç değil. 

O kadar hoşuma gitti ki uzun uzun tweet attım

2023'ün son haftası 2024 için aslında güzel işaretler, kendimi keşfetme ve ders alma fırsatı getirdi. Doğum günümde ailece dışarı çıkmamız, ertesi gün sevdiğim bir dostumun evde ziyareti, sonraki gün mesai sonrası dışarıda bir kahve eşliğinde çalışmam ve yılın son gününde iş yerinden dostlarla bir kaçamak çalışma günü yaşamam aslında insanlarla sosyalleşmenin, rutinin dışına çıkmamın bana iyi geldiğini gösterdi. Hani ilk paragrafı okuyunca rutini sevdiğim anlaşılıyor ya, bu paragrafı okuyunca da rutinden sıkıldığım anlaşılmasın. Tam olarak bir denge arayışı aslında benimki. Planlı, programlı, tekrarı bol olan süreçleri terk etmeden arasıra (belki de yine periyodik) farklı sosyal ortamlara girmek, apayrı yerlerde çalışmak yenilenmemi sağlayacak, motivasyonumu artıracak. Burada fiilleri güçlü kullanabiliyorum çünkü her defasında bunu yaşayarak gördüm.

Yeni yıl haftasonuna gelince bu kez boş vaktim de çok oldu ve biraz burç yorumlarını da okudum ve izledim. Oğlak için güzel bir yıl olacağına dair beklentiler var. Umarım öyle olur, nedense ben de o şekilde bir beklentiye girdim. Geçen yıl yaşadığım hayal kırıklığını umarım bu kez yaşamam ve amacıma ulaşırım, sonra da gelsin yeni hedefler. Kariyere çok odaklıyım ama sağlığın ve evdeki huzurun da ne kadar önemli olduğunun farkındayım. Allah öncelikle bunları elimden almasın, sonrası bol çalışma ve şans ile gelecek inşallah.

Güzel gelişmeleri paylaşacağım günlere...

Kesin Bilgi, Yayalım...

Yeni yılın ilk haftası nasıl mı geçti? İşte o da buradaVolkan Yorulmaz: Bir Kahve Molası

Google adsense

Analytics