26 Kasım 2015 Perşembe

Bir Futbolcudan Hedefe Ulaşma Yöntemi

Herkesin hedefleri ve hedeflerine giden yoldaki motivasyonları farklı. Geçtiğimiz günlerde katıldığım bir eğitimde yazarak (özellikle kullandığımız değil de diğer elimizle) amaçlarımızı yazmanın bizi daha yaratıcı sonuçlara götüreceğini öğrenmiştim. Eski futbolculardan Ali Tandoğan da benzer bir yöntemle bir yazarak ve duvara karşı amaçlarını söyleyerek kendini motive ettiğini açıklamış.

Ali Tandoğan instagramda paylaştığı fotğrafının altına yazdığı yorumda uyguladığı metodun kariyeri boyunca faydasını gördüğünü belirterek takipçilerine de önermiş. Kendisini sevip sevmemek ayrı bir konudur ama Salihli'den çıkıp Milli Takım seviyesine kadar ulaşmış bir şahsın paylaştığı bu yöntem saygıyı ve dikkati hakediyor. Bu sebeple ben de buradan paylaşarak daha çok kişinin faydasına sunmak isterim. 

Hedefe giden yolda hepimize başarılar...


25 Kasım 2015 Çarşamba

Her Yorum Yayınlanır mı?

Geçtiğimiz hafta annem için Kliksa'dan aldığımız televizyonla ilgili "olumlu" ve "abartılı" yorumlarımı Kliksa'ya iletmiştim. Neyse ki onlar beni ti'ye almak yerine ciddiye almışlar ve yorumlarımı yayınlamışlar. Açıkçası beklemiyordum. Benzer yorumları hepsiburada.com yayınlamıyordu ancak Kliksa'da müşteri yorumlarının az olması sanırım bu sonucu doğurdu.

TV'ye gelecek olursak gayet güzel ama uçmasını beklemeyin :)

İşte çoşkuyu verdiğim o satırlar:



Kliksa'nın her zamanki gibi efsanevi hizmet anlayışı ve müşteri memnuniyeti politikasının örneklerini sergilediği bir alışveriş sonucunda bu ürünü satın aldım. Ürün gerçekten bir fiyat-performans ürünü. Odada duruşu, dizaynı fevkalade. Dahili HD uydu alıcısını anlatmaya gerek yok, türünün lideri. Renk ve çözünürlük deseniz dillere destan. Bu ürünü Kliksa'dan almak dışında yapacak hiçbirşey yok. Alın ve sırtınızı koltuğa dayayıp keyifle izlemeye başlayın. İşte bütün mesele bu...

21 Kasım 2015 Cumartesi

İlginize Teşekkürler! İyi İçerik Ödüllendirir...

Herkesin ya da genelin ilgisini çekebilecek ortak bir nokta bulup onunla ilgili iyi içerik sunarsanız illa ki ulaşma istediğiniz hedef kitleye ulaşırsınız. Dün bireysel emeklilik sistemiyle ilgili çok dillendirilmemiş kritik noktalara ilişkin hazırlamış olduğum içeriği takipçilerime sunduktan sonra aldığım sözlü ve yazılı geri dönüşlerden iyi bir okuyucu sayısına ulaştığımı tahmin etmiştim. Bu sabah itibariyle blogger'dan istatistiklere baktığımda sevindirici sonucu gördüm.

Dünkü ziyaretçi sayım hiç de fena değilmiş. Bu seviyeye reklamsız, promosyonsuz sadece ilginizi çekebileceğini düşündüğüm içerikle ulaşmak memnuniyet verici. Bundan sonra da nitelikli bilgi ile birlikte olmak dileğiyle...

Yeri gelmişken içeriği (belki bir kez daha) incelemek isterseniz buyrun:
http://volkanyorulmaz.blogspot.com.tr/2015/11/bireysel-emeklilik-sisteminde-kritik.html

20 Kasım 2015 Cuma

Bireysel Emeklilik Sisteminde Kritik Gün: 1 Ocak 2016

Blogumda daha önce Bireysel Emeklilik Sistemi ve bizlere kazandırdığı birikim yapma alışkanlığı ile %25’lik devlet katkısı hakkında içerikler sunmuştum. İlgili başlıktan önceki paylaşımlarıma ulaşabilirsiniz. 2016 yılının ise BES için ayrı bir önemi var. Müsadenizle konuyu biraz detaylandırayım.

Bildiğiniz gibi Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) katılımcı adına ödenen katkı payının ilgili yıla ilişkin brüt asgari ücret tutarının toplamı ile sınırlı olmak kaydıyla, %25’i devlet katkısı olarak hesaplanır. Rakamlarla konuşacak olursak:

2015 Yılı Brüt Asgari Ücret Toplamı= 14.850 TL

Bir Katılımcı için Hesaplanacak 2015 Yılı Maksimum Devlet Katkısı Tutarı= 14.850 TL*%25= 3.712,5 TL

2015 yılı için alınabilecek maksimum devlet katkısı tutarı, 3.712,5 TL’dir.

Bazı durumlarda katılımcının birden fazla BES sözleşmesi olabilir. Örneğin hem kendisinin yaptırdığı, hem de çalıştığı şirketin yaptırdığı 2 ayrı BES sözleşmesi olduğunu farzedelim. Peki bu gibi birden fazla sözleşmesi olan katılımcı için devlet katkısı nasıl hesaplanır?

Devlet katkısı tutarına ilişkin üst sınır katılımcı bazında uygulanmaktadır. Aynı dönemde birden fazla sözleşmesine katkı payı ödeyen katılımcının ödediği toplam katkı payı tutarı için hesaplanan devlet katkısı tutarı, ilgili ayda sözleşme başına ödenen katkı payının ağırlığına göre sözleşmelerine dağıtılmaktadır. Bir takvim yılı içinde ödenen ve devlet katkısı hesaplamasında dikkate alınacak katkı payı tutarı, yıllık brüt asgari ücret kadardır, bunu geçemez.

Yeri gelmişken hatırlatmakta fayda var, eğer işyeriniz sizin için ek menfaat olarak BES ödemesi yapıyorsa, işveren tarafından katılımcı adına ödenen katkı paylarına devlet katkısı ödenmemektedir.

BES’in şu an için en avantajlı yanı sağladığı %25’lük devlet katkısıdır. Peki bu tutar ne zaman hesaba geçer? Devlet katkısı tutarı, esas olarak katkı payı ödemenizin şirket hesaplarına nakden intikal ettiği ayı takip eden ayda emeklilik hesabınıza şirketimiz tarafından aktarılır.

Eğer siz de benim gibi devlet katkısını sgüncel olarak takip etmek istiyorsanız devlet katkısı hesabınızdaki tutarı Takasbank websitesi üzerinden “e-Devlet ile Giriş” alanından e-Devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra “Takasbank Bilgilendirme Sistemi” alanından Takasbank şifresi oluşturabilir ve ilgili bilgilere erişim sağlayabilirsiniz

Gelelim kritik gün olarak belirttiğim 1 Ocak 2016 tarihine... Devlet katkısına hak ediş uygulaması gereği, 1 Ocak 2013 tarihinden sonra sistemde geçirdiğiniz süreye göre tabloda belirtilen oranlarda devlet katkısı hesabındaki tutarın bir bölümü veya tamamı tarafınıza ödenecektir.
 
Tabloda göreceğiniz üzere devlet katkısının en azından %15’ini alabilmeniz için sistemden çıkış için 1 Ocak 2016 tarihini beklemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde devlet katkısı hesabındaki hak kazanılmayan tutarlar, emeklilik şirketi tarafından genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazine Müsteşarlığı hesaplarına ödenir.

Sistemden çıkmak gibi bir planı olanlara en azından bu kritik tarihe kadar sistemde kalmalarını ve ödeme zorluğu çekiyorlarsa ödeme planlarını durdurup 1 Ocak 2016 tarihinden sonar çıkış işlemlerini başlatmalarını öneririm.

Bununla birlikte hatırlatmam gereken bir de stopaj kesintisi konusun var. Devlet katkısının hak kazanılan bölümüne ilişkin getirisi üzerinden; tabloda belirtilen oranlar kadar stopaj kesintisi yapılır.
 
Son olarak, sistemden çıkışınızı istediğiniz gün henüz hesabınıza geçmemiş devlet katkısı tutarı varsa bunun ne olacağını açıklayayım: Müsteşarlıkça devlet katkısı ödemesi yapılmasından önce sistemden ayrılmış olan katılımcı için kendisine ödenen devlet katkısının şirket hesabına intikal ettiği gün, katılımcıya ait hak kazanılmayan tutarı Müsteşarlığa iade eder; varsa hak kazanılan tutarı iki iş günü içinde katılımcıya öder.
Umarım sistemden emekli olarak ayrılmanız nasip olur ancak emeklililik hedefine ulaşamıyorsanız da sistemden maksimum getiriyi elde etmeniz için yukarıda belirttiğim hususlara dikkat etmenizi öneririm.
 

16 Kasım 2015 Pazartesi

Ernst Young Gibi Danışmanlar da Hata Yapar

“Herkes hata yapar”,  “Hatasız kul olmaz” diyip hatalarımızın insani olduğunu kabul ederiz. Hatta birşeyler yapan, deneyen kişilerin hata yaptığını söyler ve hiç hata yapmayanların aslında yapmaktan ve denemekten de uzak durduğunu ima ederiz.

Yukarıdaki girizgâh sonrası konuyu daha fazla uzatmadan, 16 Kasım 2015 Pazartesi öğleden sonra Ernst Young denetim firmasının Vergide Gündem adlı vergi danışmanlık biriminden aldığım bir sirküler mailinden bahsetmek istiyorum. “1 Ocak 2016 tarihinden itibaren, e-defter, e-fatura ve e-arşiv uygulamasına geçmek zorunda olan mükellefler” konulu maili yaklaşan yeni yılda benim gibi Finans – Muhasebe personelinin oldukça ilgisini çekebilecek cinstendi, bu sebeple vakit kaybetmeden içeriğini incelemek için maildeki linke tıkladım.

Açılan sayfada önce tarihe baktım, 1 sene sonranın tarihini gördüm. İçeriği dikkatli bir şekilde okumaya başlayınca bugünden bir buçuk ay sonraki (!) Resmi Gazete’de yayımlanmış bir tebliğden bahsedildiğini görünce içerikte bir sıkıntı olduğunu tahmin edip ekran görüntüsünü aldım.

 
Yaklaşık 10 dakika gibi kısa bir süre sonra ilgili kişilere konuyu iletmek için linke tıkladığımda ise durumun hemen farkedilerek düzeltildiğini gördüm.

Sözün özü; danışmanlar da, denetçiler de hata yapar, çünkü onlar da insandır. Ancak yine de yaptıkları iş öyle ya da böyle birilerince kontrol edilir ve düzeltilir. Amacım Ernst Young gibi bilgi ve tecrübe birikimi ile saygın yer edinmiş bir kurumu yermek değil aslında onların hatalarını bu derece hızlı bir şekilde düzeltme çevikliğini de gösterebilmiş olmasıdır. Yine ilk paragraftaki bir şeyler yapan/deneyen hususuna gelecek olursak, diğer denetim/danışmanlık firmalarının da mail gruplarına üyeyim ancak onlar da henüz bu konuya yönelik bir hatırlatma çalışması sözkonusu değil. İşte bu yüzden: hata yapmak için en azından denemiş olmak gerekir.

6 Kasım 2015 Cuma

Kendine Koçluk Yap

Philsa Philip Morris Kişisel Gelişim Kulübü (Karma) olarak Etkin İnsan Gelişim Enstitüsü’nden İsmail Barış Özpazarcık hocamızdan 2 ve 4 Kasım 2015 tarihlerinde üçer saatlik iki seans halinde “Kendine Koçluk Yap” eğitimini aldık.

Öncelikle koçluğu, insanları bir yerden bir yere taşıma, yol arkadaşlığı olarak tanımlayarak eğitime başladık. Sonrasında da çizgi üstü iletişi ve çizgi altı iletişim konularını inceledik. İletişimin bu iki tipinin özelliklerini aşağıda bulabilirsiniz.




Kişi kendine koçluk yaparken “AKUT Soru Sor” yöntemi ile kendini daha iyi tanıyabilir ve odaklanacağı noktayı da daha iyi anlar. Bu yöntemde sorulacak sorular şöyledir:
  • Bu duruma dışarıdan bakınca ne görüyorum?
  • Bu durum senin kontrolünde mi?
  • Kontrolünde olan neleri yapabilirsin?
  • Şu anda seçeneklerin neler?
Hem kendine koçluk yaparken hem de yukarıda bahsettiğim AKUT soru yönteminde “Güçlü Soru Sor”manın önemini görüyoruz. Peki koçlukta soru sormanın faydaları nelerdir?
  • Beyinde güçlü bağlantılar kurdurur.
  • Çözüme odaklar.
  • Düşündürür, evrensel doğruları buldurur.
  • Hayal gücünü ateşler.
  • Aklı doğru kullandırır.
  • Kontrolü ele aldırır.
  • Eyleme geçirir.
  • İçsel bilgeyle buluşturur.
Her insan tam ve bütündür. İnsan, doğru soruları bulursa kendi doğru yolunu bulur. Bu noktada insan kendine şu soruyu sormalıdır: Yaşam yolu bana aitse nasıl kendi yaşam pusulamı bulabilirim?

Güçlü soru sormaktan sonra “Dikkatini Ver”mek üzerine konuştuk. Dikkatimizin nereye odaklı olduğunu bulmak ve üzerinde yoğunlaşacağımız/çalışacağımız/geliştireceğimiz konu üzerine dikkatimizi odaklamanın koçlukta etkin sonuç vereceğini öğrendik.

Ardından bir başka konuya, “Deneyimlerle Kendini Güncelle” alanına geçtik. Burada yine deneyimlerimiz hakkında bazı sorular sorarak yol aldık. Bu sorular:
  • Senin için ne demek?
  • Senin için anlamı ne?
  • Neleri farkettin?
  • Keşfettiğin ne oldu?
  • Yaşadığın bu durum sana ne öğretti?
  • Aynı durumu bir kez daha deneyimleseydin nasıl davranırdın?
“Deneyimlerle Kendini Güncelle” aşamasından sonra “Ajandanı Güncelle” boyutuna geçtik. Burada kendine koçluk yapan kişi yine sorularla yol alır. İşte o sorular:
  • Önceliklerim neler? (günün öncelikleri / haftanın öncelikleri)
  • Esnek plana sahip miyim?
  • Motivasyon sağlayıcı etkinlikler (enerji yükselten) ajandanda yer alıyor mu?
  • Kendine zaman ayırıyor musun?
  • 24 saat nitelikli zaman, nitelikli paylaşım için neler yapabilirsin?
Birinci günkü eğitimin sonunda ise kendimize koçluk yapma üzerine her bir katılımcı aşağıdaki soru piramidini kullanarak çalışma yapma fırsatı buldu.
Eğitimin ikinci gününe mantıksal algı boyutlarını inceleyerek başladık.

Algı boyutlarını çalışırken Barış hocamız Einstein’ın bir sözünü bizimle paylaştı: “Mevcut sorunlar aynı düzlemden bakılarak çözülemez.” İşte bu yüzden koçlukta sorunlarımıza yoğunlaşırken hep bir üst boyuta çıkmak gerekir. Bu noktada bir Çin atasözü bizler için ilham verici niteliktedir: “Bir fotoğraf bin sözcüğe bedeldir.”
Eğitimde bana en yakın gelen noktalardan biri ise yazarak koçluğun çok etkili olduğunun belirtilmesi oldu. Genelde yazmanın o konuya inanç ve motivasyonumu artırdığımı ben de önceden deneyimlemiştim. Barış Hoca, özellikle sağ elini kullananların sol elini, sol elini kullananların sağ elini kullanarak yazmasının alışık olduğumuz düşünme yöntemini geliştirdiğini ifade etti.
“Her fikir bir projedir” şeklinde hayata bakılan koçluk sisteminde “Kendine Koçluk Yap” eğitimi bana sistematik bir bakış açısıyla sorular sorup olayları bir üst boyuttan değerlendirebilmem açısından faydalı oldu. Artık bunu hayatımda sık sık deneyimleyerek kazanan ve gelişen olma vakti!
 

 
 



Korkma, Vazgeçme!

Seni korkuttuğu, ürküttüğü, rahatsız ettiği için ertelediğin o şey(ler)i ertelemek yerine bir an önce yap ve ondan kurtul. Hem böylece güçlendiğini de farkedeceksin. Haydi, şimdi....

Google adsense

Analytics