16 Kasım 2015 Pazartesi

Ernst Young Gibi Danışmanlar da Hata Yapar

“Herkes hata yapar”,  “Hatasız kul olmaz” diyip hatalarımızın insani olduğunu kabul ederiz. Hatta birşeyler yapan, deneyen kişilerin hata yaptığını söyler ve hiç hata yapmayanların aslında yapmaktan ve denemekten de uzak durduğunu ima ederiz.

Yukarıdaki girizgâh sonrası konuyu daha fazla uzatmadan, 16 Kasım 2015 Pazartesi öğleden sonra Ernst Young denetim firmasının Vergide Gündem adlı vergi danışmanlık biriminden aldığım bir sirküler mailinden bahsetmek istiyorum. “1 Ocak 2016 tarihinden itibaren, e-defter, e-fatura ve e-arşiv uygulamasına geçmek zorunda olan mükellefler” konulu maili yaklaşan yeni yılda benim gibi Finans – Muhasebe personelinin oldukça ilgisini çekebilecek cinstendi, bu sebeple vakit kaybetmeden içeriğini incelemek için maildeki linke tıkladım.

Açılan sayfada önce tarihe baktım, 1 sene sonranın tarihini gördüm. İçeriği dikkatli bir şekilde okumaya başlayınca bugünden bir buçuk ay sonraki (!) Resmi Gazete’de yayımlanmış bir tebliğden bahsedildiğini görünce içerikte bir sıkıntı olduğunu tahmin edip ekran görüntüsünü aldım.

 
Yaklaşık 10 dakika gibi kısa bir süre sonra ilgili kişilere konuyu iletmek için linke tıkladığımda ise durumun hemen farkedilerek düzeltildiğini gördüm.

Sözün özü; danışmanlar da, denetçiler de hata yapar, çünkü onlar da insandır. Ancak yine de yaptıkları iş öyle ya da böyle birilerince kontrol edilir ve düzeltilir. Amacım Ernst Young gibi bilgi ve tecrübe birikimi ile saygın yer edinmiş bir kurumu yermek değil aslında onların hatalarını bu derece hızlı bir şekilde düzeltme çevikliğini de gösterebilmiş olmasıdır. Yine ilk paragraftaki bir şeyler yapan/deneyen hususuna gelecek olursak, diğer denetim/danışmanlık firmalarının da mail gruplarına üyeyim ancak onlar da henüz bu konuya yönelik bir hatırlatma çalışması sözkonusu değil. İşte bu yüzden: hata yapmak için en azından denemiş olmak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google adsense

Analytics