27 Mart 2018 Salı

Kredi Kartı Son Ödeme Tarihinize Dikkat Ettiniz Mi?

Bu ay iki kredi kartımın da kesim tarihinin aynı ama ödeme tarihinin farklı olması sebebiyle kredi kartlarındaki hesap kesim tarihi ile ödeme tarihi arasındaki düzenlemeyi araştırmak istedim.

5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 26. Maddesinde aradığım sorunun cevabını buldum. Buna göre kredi kartı hesap kesim tarihi ile son ödeme tarihi arasında on günden az bir süre olamayacağı kanunla belirlenmiş.
Sahip olduğum iki kredi kartı ile eşimin kredi kartı ekstrelerini 2018 yılı için kontrol ettiğimde tablonun yasal düzenleme ile uyumlu olduğunu gördüm.
Göreceğiniz üzere Akbank ve Finansbank mevzuattaki hesap kesim tarihi ile son ödeme tarihi arasında on günden az süre olamayacağı kuralından faydalanarak ilk 3 ayda ödeme gününü hep tam 10 gün sonra olarak belirlemiş. Garanti Bankası ise Mart ekstresinde bir “jest” yaparak son ödeme gününü hesap kesim tarihinden 11 gün sonra olarak belirlemiş.

Bu konuyu incelerken internet bankacılığı ile hesap kesim tarihlerini düzenleme imkanını da gözden geçirdim. Hesap kesim tarihi değişikliği peş peşe olmamak kaydıyla 1 yıl içerisinde 2 kez gerçekleştirilebiliyor. Akbank ve Finansbank hesap kesim tarihini ayın X günü (örneğin 23. Günü) şeklinde belirlemenize izin verirken Garanti Bankası ise ödeme tarihini ayın X. haftası (örneğin ayın 1. Haftası) şeklinde belirlemenize izin veriyor. Garanti’nin rakiplerine kıyasla kesin olmayan ifadesini beğenmediğim için riske girmemek adına maaşım ayın sondan ikinci iş günü yatmasına rağmen ayın 4. haftası yerine ayın 1. haftasını tercih ediyorum.
Kredi kartı mevzusunda konular arasında ışınlanırken 10 gün veya üzerindeki vadeyi kullanıp borcunuzu son gün ödemenin bireysel finansman açısından değerini hatırlatmak için güncel günlük faiz oranlarını da hatırlatmakta fayda var.

Bu arada umarım kredi kartınıza yıllık üyelik bedeli falan ödemiyorsunuzdur, eğer ödüyorsanız aşağıdaki içeriklerden izlemeniz gereken yola ulaşabilirsiniz:




Bol kazançlı günler dilerim…



5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunun Tam Metni:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google adsense

Analytics