5 Temmuz 2015 Pazar

Ticaret Sicil ve MERSİS Uygulamaları Semineri

30 Haziran günü İzmir SMMM Odası’nda İzmir Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün düzenlediği Ticaret Sicil ve Mersis (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) uygulamaları seminerine katıldım. Seminerde İzmir Ticaret Sicil Müdürü Esra Özer, müdür yardımcısı Mehmet Bey ve MERSİS uygulamalarından sorumlu Güneş Hanım sunum yaptılar. 
Seminer öncelikle yeni Ticaret Kanunu’nun getirdiği yeniliklerle başladı. Anonim şirketler tek ortak ile kurulabileceği ya da ortak sayısının hisse devri ile teke düşebileceği belirtildi. Anonim şirketlerde hisse devrinin tescile tabi olmadığı, ancak tek ortak kalması durumunda istisnai durum olarak 7 gün içerisinde tescilin gerekli olduğu ifade edildi. Anonim şirketlerin ortaklarının azalması durumunda genel kurul yaparak yeni yönetim kurulu oluşturması gerektiği açıklandı.

Ticaret ünvanları ile ilgili yaşanan karmaşaların 14 Şubat 2014’te çıkan tebliğ ile giderildiği anlatıldı. Buna göre; şirket türünü gösteren ve faaliyeti/sektörü ifade eden ibarelerin Türkçe olması zorunluluğu getirildiği belirtildi. İşletme konularından en az birinin ünvanda yazmasının yeterli olacağı ifade edildi. Burada önerilenin en çok faaliyet gösterilen alan olduğu açıklandı. Böylece uzun ünvanlı firma isimlerinin de zamanla ortadan kalkacağı belirtildi. Ayrıca üçüncü kişilerde yanlış görüş oluşmasına sebep olacak nitelikte ünvan kullanılmasının engellendiği de ifade edildi. Örneğin tacirin holding ya da ortaklık ibaresi içeren ünvan alamayacağı açıklandı. 

Mevzuat açısından %80-%90 oranında işleme uygun evrakların tescil edilmek üzere getirildiği ancak %60’ının tescil edilmeden geri gönderildiği belirtildi. Tescil işlemindeki düşük oranın mükelleflerin Mersis girişlerindeki hatalarından kaynaklandığı anlatıldı. Bununla birlikte ilgili işlem için ticaret sicil müdürlüklerinin web sitelerinde belirtilen açıklamaların iyi okunarak, evrakların hazırlanması gerektiği ifade edildi.

Seminerin geri kalanında Mersis sistemi üzerinde örnek başvurular adım adım anlatıldı ve özellikli durumlar belirtildi. Herhangi bir sorun yaşandığında konuyu iletmek için mersis@gtb.com.tr adresine mail atılması durumunda çoğunlukla aynı gün içerisinde soruna ilişkin geri dönüşün sağlanacağı belirtildi. 

Soru-cevap kısmında geçtiğimiz günlerde Mersis kayıtlarında şirket yetkililerimizin bizim talebimiz dışında değiştiğini ve bunun Kamu-SM işlemlerimizi sektirdiğini, sebebinin ne olduğunu öğrenmek istediğimizi anlattım. Ticaret Sicil Müdür Yardımcısı konunun çok hassas olduğunu belirtip mail adresimi aldı ve konuyla ilgili İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü ile görüştükten sonra bana mail atarak durumu açıklayacağını söyledi. 

Yaklaşık 3 saat süren eğitim hem Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Mersis websitesini kullanmak, hem de bir sorunla karşılaştığımızda nereye başvuracağımızı öğrenmek açısından faydalı oldu. Bu vesileyle katılıma izin verdiğin için teşekkür ederim.

Eğitim sonrasında İzmir SMMM Odası gönderdiği mail ile eğitim esnasında kullanılan sunumu da paylaştı. Dileyenler sunuma buradan erişebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google adsense

Analytics