2 Nisan 2015 Perşembe

Temettü ve Doğuş Oto (DOAS)

Bu sabah Gedik Yatırım'ın aylık bülteni elime ulaştı. Bültende temettülerle ilgili güzel bir yazı vardı. Temettü verimliliği yüksek hisseler bence uzun vadeli hisse senedi yatırımı yapan yatırımcılar için mükemmel bir fırsat. Bunu 2012 yılından beri ısrarla söylüyorum ve her yıl bahar aylarında bunun sefasını da yatırımlarımla orantılı bir şekilde sürüyorum.

Daha önceki işimde Opel'de çalıştığım için otomotiv sektörü ilgimi çekiyordu ve bu sektörde pazar lideri konumundaki Doğuş Oto'nun (DOAS'ın) hisselerini biriktirmeye başladım. Size de hissenin bugünkü performansını göstermek istiyorum.

Bugünkü yükselişin en önemli sebebi öğlen saatlerinde açıklanan temettü dağıtım tarihi. Duyuru KAP'a saat 13:08'de yapılmış, grafiğe bakarsanız o saatten sonraki yükselişi de takip edebilirsiniz.

Şirketimizin 27 Mart 2015 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul toplantısında ortaklarımıza ödenmesine karar verilen toplam 150.000.000,-TL tutarındaki nakit kar payının dağıtımına 9 Nisan 2015 Perşembe günü başlanılacaktır.

Tabii ki burada sizlere yatırım tavsiyesi niteliğinde bir bilgi paylaşmam sözkonusu olamaz. Ben sadece kendi yatırım stratejimi paylaşıyorum. Eğer temettü konusu sizin de ilginizi çekiyorsa konuya aşağıdan devam edebilirsiniz.

Uzun Vadeli Yatırım için Temettü…

Temettü Nedir?

Temettü, bir diğer adıyla kar payı bir şirketin bir yıllık faaliyet dönemi boyunca elde ettiği net dönem karı üzerinden (yasal karşılıklar çıkarıldıktan sonra) mevcut ortaların pay alma hakkıdır. Kar payı dağıtımı iki şekilde yapılabilir.

ü Nakit olarak ortaklara ödenen temettüler.

ü Bedelsiz Sermaye artırımına dahil edilerek karşılığında yeni senet dağıtılan temettüler.

 Şirketler yılsonu finansal tablolar ile birlikte genel kurul ve temettü miktarları şirketler tarafından açıklamakta ve genel olarak Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temettü dağıtımını gerçekleştirmektedirler.

Temettü Verimliliği Nedir?

(Nakit Temettü Tutarı/ Piyasa Değeri)*100 formülü ile hesaplanır.

Şirketin her yıl düzenli olarak temettü vermelerinin yanında verdikleri temettünün verimliliği de yatırımcılar açısından göz önünde bulundurulmaktadır.

Temettü performansı hangi tip yatırımcılar için önemli?

Temettü verimi yüksek ve her yıl düzenli temettü veren şirketlere kısa vadede yatırım yapılması uygun değildir. Hatta dağıtılan temettünün hisse senedi fiyatından çıkarılması ve çıkarılan tutarın içinde %15 kar payı stopajının da bulunması nedeniyle, kısa vadeli yatırımcı açısından spekülatif getiriler dışında bir getirinin olmayacağını söyleyebiliriz.

Uzun vadeli yatırımcı açısından ise %10 temettü verimliliği olan bir şirkete yatırılan tutar 10 yıl içinde temettü olarak geri alınmaktadır. Bu nedenle yabancı yatırımcıların genel olarak temettü verimi yüksek hisselerde pozisyon aldıkları bilinmektedir. Yerli yatırımcılar ise daha çok kısa vadeli yatırım yaptıklarından temettü verimini gerektiği kadar önemsememektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google adsense

Analytics