24 Aralık 2017 Pazar

Bir Starbucks Deneyimi - Muhasebeci'nin Hediye ile İmtihanı

Yaklaşan yeni yıl ile birlikte sevdiklerimize hediye alıp onları sevindirmeye, bir yandan da ekonomiyi canlı tutmaya devam ediyoruz. Çalıştığım şirkette de muhasebe ve vergi departmanı çalışanları arasında bir yeni yıl organizasyonu yaptık. Buna göre, birbirimize alt limiti 80 üst limiti 100 TL olmak üzere hediye alacağımız bir çekiliş yaptık.

Çekilişte bana çıkan arkadaşıma Starbucks'tan bir termos ve kahve fincanı almak için evime en yakın Starbucks mağazasına (İzmir Bostanlı) gittim. Alışverişimi yaptım, hediye paketinin yapılmasını beklerken, değişim kartı rica ettim. Değişim kartı kullanmadıklarını belirten kasa personeli, fiş ile değişim yapılabileceğini söyledi. Hediye ile beraber fişin verilmesinin hoş olmayacağını söylediğimde ise bunu kendilerinin halledeceğini belirtti ve kalemle fişin bazı satırlarını çizdi.

Ardından bana verdiği fişe baktım, güldüm ve dışarı çıktım. Fişin KDV satırı açıkta kalmıştı, fişte satın alınan iki kalem malın da KDV oranı gözüküyordu. Hediyeyi vereceğim kişi ise yılların muhasebecisiydi ve hesaplanan KDV tutarından matraha gitmek pek çok kişi gibi onun için de oldukça kolay olacaktı.

Özel günlerde satış için konsept ürünler tasarlayıp satan, geniş mağaza ağı ile farklı kitlelere hitap Starbucks gibi bir devin bu devirde değişim kartı kullanmasa bile farklı bir alternatif geliştirmesi, en azından kasiyerlerine fişin üzerinde karalama yapacaksa amacına ulaşacak şekilde bu işlemi yaptırması gerekir.

Bu arada ben ne yaptım diye merak ediyorsanız, KDV satırını da eve gelince farklı bir kalemle çizdim. Zaten benim örneğimde alt limit ve üst limit belli ve birbirine yakın olduğu için çok sıkıntı değil ama farklı bir hediye organizasyonu için böyle bir durumla karşılaşmak istemezdim, eminim ki pek çok insan da istemez. Bu da Starbucks'a yeni yıl için bir gelişim alanı tanımlaması olsun, mutlu yıllar...

1 yorum:

Google adsense

Analytics